:: ::

 
 
 

            

                        Όταν ο χρησμός γίνεται πραγματικότητα

 

Γύρισα το βράδυ στην οικία μου, πολύ κουρασμένη από την εργασία. Στον δρόμο είχα συναντήσει ασεβείς Έλληνες που συζητούσαν για τον τηλεοπτικό γάμο του Έλληνος με την Τουρκάλα πρωταγωνίστρια που είχε καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό.

Έκανα ένα τελετουργικό λουτρό για να φύγει από πάνω μου το μίασμα από τις αρρωστημένες σκέψεις των βεβήλων. Τότε ο Θεός Απόλλων άνοιξε τους οφθαλμούς της ψυχής μου. 

Γρήγορα ένα χρυσό σύννεφο με τύλιξε. Ένας ευωδιαστός άνεμος παρέσυρε την σκέψη μου σε όραμα. Έμεινα εκστασιασμένη με αυτά που είδα. Είδα μία όμορφη, μορφωμένη και πλούσια Ελληνίδα να μιμείται την ασέβεια που διέδιδε ο οχετός των απίστων. Ετοιμαζόταν να παντρευτεί έναν Τούρκο.

Χαρές και ευτυχία της υποσχέθηκε η συμμορία των απίστων. Η Μαριάννα έπεσε θύμα στο πνεύμα του κακού που την είχε κατακυριεύσει.

Μόλις ο πατέρας της έμαθε για το έγκλημα της θυγατρός του αρρώστησε βαριά. Κήρυξε τον οίκο του σε κατάσταση πένθους και δήλωσε ότι η οικογένεια πενθεί την νεκρή θυγατέρα του. Έδωσε εντολή στην οικιακή βοηθό να σκεπάσει όλα τα έπιπλα και τους τοίχους με μαύρα πέπλα.  

Η μητέρα της Μαριάννας έπεσε στα γόνατά της και την ικέτευε στο όνομα των Θεών και των Προγόνων να μην κάνει τέτοια βλασφημία διότι θα τιμωρηθούν όλοι οι συγγενείς της εξ αιτίας του δικού της άγους.

Ο καθηγητής της από το πανεπιστήμιο της είπε ότι δεν υπάρχει άφεση αμαρτιών σε τέτοιο βδελυρό έγκλημα. Όποιος στρέφει την πλάτη στον Ελληνισμό, στους Θεούς και στους Προγόνους δεν μπορεί να ελπίζει σε οίκτο, είπε ο καθηγητής της.

Η γιαγιά της Μαριάννας αρνήθηκε να της δώσει το φυλακτό που της είχε υποσχεθεί για τον γάμο της. Ο αδελφός της Μαριάννας είπε ότι δεν θα παρευρεθεί στον γάμο για να μην προσβάλλει τους Θεούς.

Οι φίλες της Μαριάννας τρομοκρατήθηκαν μόλις άκουσαν την απόφασή της και διέκοψαν κάθε σχέση μαζί της.

Η Μαριάννα ανήσυχη με την τροπή που πήραν τα πράγματα βγήκε στον δρόμο για έναν περίπατο. Τότε την πλησίασε μία ηλικιωμένη Ιέρεια της Θεάς Αρτέμιδος, και της είπε: Μαριάννα, γιατί ξέχασες τα λόγια των Θεών τόσο γρήγορα; Ξέρεις καλά ότι οι απόγονοί σου δεν θα είναι πιά Έλληνες. Οι Θεοί μας δεν επιτρέπουν την ανάμειξη με αλλοφύλους. Οι Θεοί μας επέλεξαν να ζούμε χωριστά από τους άλλους λαούς.

-Βλέπεις αυτά τα γουρούνια; έδειξε η Ιέρεια. Η Θεά Άρτεμις θα τα τοξεύσει διότι είναι ακάθαρτα και μεταφέρουν το πνεύμα του κακού που έχει φωλιάσει στην ψυχή σου. Μην κάνεις κάτι που θα φέρει όλεθρο σε όλους τους Έλληνες. Γιατί να πληρώσουν τόσοι αθώοι το δικό σου έγκλημα;

Αλλά τα ίδια γινόντουσαν και από την πλευρά των Τούρκων συγγενών του γαμπρού. Έλεγαν στον Μουράτ να μην παντρευτεί την Ελληνίδα διότι αυτή η μιαρή ένωση προσβάλλει το Ισλάμ και το Κοράνι αντιτίθεται στον γάμο με Ελληνίδα. Οι συγγενείς τού είπαν ότι θα τον αποκληρώσουν και ότι δεν θέλουν να τον ξαναδούν στα μάτια τους, εξ αιτίας της αποστασίας του από το Ισλάμ και τον Αλλάχ.

Αλλά η Μαριάννα άκουσε τα γουρούνια που της έλεγαν να παραβεί τους όρκους της και να αποστατήσει από τον Ελληνισμό. Της έλεγαν ότι υπήρχαν και άλλα ελληνοτουρκικά ζευγάρια και θα ζήσει ευτυχισμένη.

Τελικώς, ο ανίερος γάμος έγινε.

Η Μαριάννα ακολούθησε τον Μουράτ στην κατεχομένη Ιωνία.

Εκεί, οι χριστιανοί της Ιωνίας εξερέθιζαν συνεχώς τους Τούρκους κατά των Ελλήνων. Δωροδοκούσαν Τούρκους αξιωματούχους για να διαδίδουν συκοφαντίες κατά των Ελλήνων. Σύντομα ξέσπασαν διωγμοί κατά των Ελλήνων από τις τουρκικές αρχές με πρόσχημα ότι οι Έλληνες συνωμοτούσαν κατά του τουρκικού καθεστώτος. Οι χριστιανοί χάρηκαν μόλις άκουσαν για τις επερχόμενες διώξεις και αμέσως συμμάχησαν με τους Τούρκους κατά των Ελλήνων.

Οι σφαγές ήταν τρομακτικές. Το αίμα των Ελλήνων έρεε σαν ποτάμι.

Η Μαριάννα μαζί με τον σύζυγό της Μουράτ έβλεπαν τις σφαγές ατάραχοι. Μία ημέρα μία Ελληνίδα με δύο μικρά παιδιά κτύπησε την πόρτα της Μαριάννας και της ζήτησε να την κρύψει, ή τουλάχιστον να κρύψει τα παιδιά της για να μην τα σκοτώσουν οι Τούρκοι. Η Μαριάννα όχι μόνον δεν την βοήθησε αλλά με την βοήθεια μίας χριστιανής υπηρέτριας κατέδωσαν την Ελληνίδα στις τουρκικές αρχές. Οι τουρκικές αρχές την κρέμασαν μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της.

Η Μαριάννα συνέχισε να κατηγορεί τους Έλληνες ως εγκληματίες. Το πνεύμα του κακού τής υπέβαλλε ότι οι Έλληνες φταίνε και ότι με την γενοκτονία τους πληρώνουν για ό,τι κακό έκαναν στους Τούρκους. Έτσι της έλεγαν να διαδίδει οι χριστιανοί. Η Μαριάννα είχε τυφλωθεί, δεν συνειδητοποιούσε την χριστιανοτουρκική φιλία.

Συνέχισε να διατηρεί φιλικές σχέσεις με χριστιανούς και ελληνοτουρκικά ζευγάρια, χωρίς να προαισθάνεται το μεγάλο κακό που θα ακολουθούσε.   

Σε λίγους μήνες η Μαριάννα από τον γάμο της με τον Μουράτ έφερε στον κόσμο τον καρπό της ανομίας.

Οι Θεοί δεν άργησαν να εξοργιστούν. Η Οργή Τους έπεσε πάνω σε Έλληνες, Τούρκους και χριστιανούς.

Μεγάλος λοιμός ξέσπασε στην Ιωνία. Χιλιάδες οι νεκροί. Η Μαριάννα πήρε το παιδί της και τον σύζυγό της και αποφάσισε να μεταναστεύσει πίσω στην Ελλάδα.

Αλλά ήταν πολύ αργά. Χρειάστηκε θεραπεία από τον λοιμό αλλά οι Έλληνες ιατροί της αρνήθηκαν βοήθεια. Χρειάστηκε δικηγόρο για τα χαρτιά της, αλλά οι Έλληνες δικηγόροι της αρνήθηκαν κάθε συμβουλή. Χρειάστηκε χρήματα αλλά οι Ελληνικές τράπεζες της αρνήθηκαν κάθε συναλλαγή. Χρειάστηκε εργασία αλλά ουδείς Έλλην της έδωσε εργασία. Οι Ελληνικές εταιρίες τής αρνήθηκαν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, τηλεπικοινωνιακών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Οι εταιρίες τροφίμων τής αρνήθηκαν την πώληση τροφίμων.

Παντού απ’ όπου πέρασε ο κόσμος την αποκαλούσε πόρνη. Η εκπόρνευσή σου δεν θα ξεχαστεί, ούτε θα συγχωρεθεί, της φώναζε ο εξαγριωμένος λαός. Πόρνη Μαριάννα πλήρωσες τους εραστές σου με το αίμα των Ελλήνων, φώναζε ο κόσμος.

Ότι προσπάθησε να αγγίξει η Μαριάννα πάγωνε. Πρόσωπα, πράγματα, συναισθήματα, όλα γινόντουσαν πάγος.

Έλληνες αξιωματούχοι διέδωσαν την φήμη στην κατεχομένη Ιωνία ότι η Μαριάννα είναι κατάσκοπος των Ελλήνων, ενώ στην Ελλάδα διέδωσαν ότι είναι κατάσκοπος των Τούρκων.

Τα δεινά δεν σταμάτησαν εδώ. Οι συγγενείς της Μαριάννας ονειδίστηκαν. Ο αδελφός της απολύθηκε από την εργασία του. Η μητέρα της έπαθε νευρικό κλονισμό. Η Οργή των Θεών δεν είχε τέλος.

Η Μαριάννα σε άθλια κατάσταση επισκέφτηκε την κοινωνική πρόνοια και ζήτησε οικονομική ενίσχυση γι’ αυτήν, τον άνδρα της και το παιδί της. Οι υπάλληλοι της ζήτησαν το διαβατήριό της.

-Δεν έχω είπε η Μαριάννα, μου το κατέσχεσαν οι Ελληνικές αρχές. Πάντως είμαι Ελληνίδα και...

-Έπρεπε να γνωρίζετε ότι χάσατε την εθνικότητά σας με τον γάμο που κάνατε. Δεν μπορείτε να λάβετε κανένα επίδομα.

Η Μαριάννα γύρισε στην οικία της όπου την περίμενε ο Μουράτ. Μόλις του είπε ότι δεν έλαβε κανένα επίδομα, ο Μουράτ εκνευρίστηκε και άρχισε να την κτυπάει αλύπητα.

Η Μαριάννα κατέφυγε στην Ελληνική Αστυνομία. Αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας τής είπε ότι σύμφωνα με τον νόμο ένας ξένος μπορεί να κτυπά ατιμώρητα όσο θέλει την Ελληνίδα σύζυγό του. Και ότι ένας Έλλην μπορεί να κτυπά ατιμώρητα την ξένη γυναίκα του.    

Η Μαριάννα δεν πείσθηκε και απευθύνθηκε σε δικηγόρο, ενώ έκανε μήνυση στον Μουράτ. Ο εισαγγελεύς που εξέτασε την μήνυση της είπε ότι ενώ τιμωρείται αυστηρότατα ο Έλλην που κτυπά την Ελληνίδα σύζυγό του, αυτό δεν ισχύει για τους ξένους συζύγους.

Την ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον νόμο μία ξένη γυναίκα μπορεί να καταγγέλλει όποτε θέλει τον Έλληνα σύζυγό της για βιασμό, και χωρίς να αποδεικνύει τον βιασμό της, ο Έλλην σύζυγος τιμωρείται. Συγχρόνως η ξένη γυναίκα μπορεί να του κατάσχει όλη την περιουσία. Αλλά μία Ελληνίδα δεν έχει τέτοιο δικαίωμα έναντι του ξένου συζύγου της.

Μόνον αν πρόκειται για Έλληνα σύζυγο, η απατημένη και εγκαταλελειμμένη Ελληνίδα σύζυγος έχει το δικαίωμα της κατασχέσεως όλης της περιουσίας του συζύγου της.  

Οι αρχές συμβούλευσαν την Μαριάννα να εγκαταλείψει την χώρα αν νομίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι πιά είναι Τουρκάλα στην εθνικότητα και όχι Ελληνίδα.

Η Μαριάννα βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο συνάντησε και πάλι την ηλικιωμένη Ιέρεια της Αρτέμιδος που για μία ακόμη φορά της υπενθύμισε τί κακό έφεραν στους δύο λαούς τα ελληνοτουρκικά ζευγάρια του παρελθόντος.

Της υπενθύμισε ότι συγγενείς και φίλοι των μεικτών ζευγαριών σφάχτηκαν ή πέθαναν από λοιμούς σε Ιωνία και Ελλάδα. Και την συμβούλεψε όσο είναι καιρός να εγκαταλείψει τον άνδρα και το νόθο παιδί της και να επιστρέψει στους Θεούς και στον Ελληνισμό.

Η Μαριάννα απογοητευμένη πήρε την οικογένειά της και πήγε στην Ιωνία. Εκεί οι χριστιανοί της είπαν να μην ανησυχεί. Της είπαν ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες και οι εξοργισμένοι Θεοί τους. Οι χριστιανοί της ζήτησαν να μην προδώσει την χριστιανοτουρκική φιλία.

Αλλά ήταν ήδη αργά για την Μαριάννα. Οι Θεοί είχαν αποφασίσει την αμείλικτη τιμωρία της για τις ανεπανόρθωτες μισελληνικές και εγκληματικές της πράξεις.  

Η Θεά Άρτεμις ορκίστηκε εκδίκηση για όποιον αγνοεί τις προσφορές στα Ιερά Της. Η Μαριάννα υπήρξε βέβηλη, γι’ αυτό έπρεπε να θανατωθεί από τους καινούριους φίλους της.

Η Μαριάννα παρέμεινε στην Ιωνία εφησυχασμένη ότι δεν υπάρξουν άλλες συνέπειες από τις πράξεις της. Όμως οι τουρκικές αρχές είχαν λάβει σοβαρά τις φήμες των Ελληνικών αρχών ότι κατασκόπευε τους Τούρκους υπέρ της Ελλάδος. Και άρχισαν να την παρακολουθούν.

Η τραγωδία πλησίαζε στο τέλος της. Οι Αθάνατοι Θεοί δεν άφησαν το άδικο να κυριαρχήσει. Ζήτησαν από την Θεά Άρτεμι να βάψει τα βέλη της στο αίμα των βεβήλων.  

Η Θεά δεν λησμόνησε τους μιαρούς χριστιανούς. Τολμηρές Ιέρειες της Αρτέμιδος ντύθηκαν χριστιανές και σκότωσαν μερικούς υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους. Ύστερα διέδωσαν την φήμη ότι σε αυτή την πράξη τους βοήθησε η Μαριάννα. Οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν κατά των χριστιανών. Οι χριστιανοί τρομοκρατημένοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις οικίες των και να φεύγουν προς τα λιμάνια της Ιωνίας για να σωθούν.

Εκεί τους περίμεναν Έλληνες και Τούρκοι. Τους έβαλαν στην μέση και άρχισαν να τους σφάζουν αδιακρίτως.

Τότε οι Ελληνίδες Ιέρειες πλησιάζουν αρκετούς χριστιανούς και τους υπόσχονται ότι θα τους βοηθήσουν με κάποιο αντίτιμο. Τους υπόσχονται ότι θα τους ανεβάσουν στα πλοία για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα, μαζί με τους υπολοίπους Έλληνες.

Στην απελπισία τους οι χριστιανοί βγάζουν από τα σεντούκια τους ό,τι κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας είχαν κλέψει τόσα χρόνια από τους Έλληνες. Αφού οι Ιέρειες τούς πήραν όλα τα τιμαλφή, τούς εγκατέλειψαν στην οργή των Τούρκων. Ύστερα οι Ιέρειες της Αρτέμιδος κατευθύνθηκαν προς ωρισμένους Τούρκους αξιωματούχους και τους δωροδόκησαν για να αφήσουν ελεύθερους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αιχμαλώτους. Τους πήραν και τους μετέφεραν στα πλοία αφήνοντας πίσω τους χριστιανούς να σφαγιάζωνται από τους αφηνιασμένους Τούρκους.

Η Μαριάννα αλλόφρων παρακολουθούσε τις δραματικές εξελίξεις. Προσπαθούσε να σωθεί διότι την κατεδίωκαν οι τουρκικές αρχές. Ξάφνου μία ηλικιωμένη Ελληνίδα την πλησιάζει και της υπόσχεται σωτηρία αν την ακολουθούσε. Ήταν η Θεά Άρτεμις μεταμορφωμένη σε γριά. Αλλά αντί να την κρύψει, την παρέδωσε στους Τούρκους.

-Αυτή είναι η τιμωρία σου για το έγκλημα που έκανες στην Ελληνίδα με τα δύο μικρά παιδιά, της είπε η Θεά και χάθηκε από τα έντρομα μάτια της Μαριάννας.

Τότε η Μαριάννα άρχισε να συνειδητοποιεί το κακό που είχε κάνει. Αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο Μουράτ ευνουχίστηκε από τους Τούρκους. Το παιδί της Μαριάννας θανατώθηκε από τον τουρκικό όχλο που το ποδοπάτησε μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Η Μαριάννα αποκεφαλίστηκε χωρίς κανένα έλεος από τους Τούρκους δημίους.

Τα νέα σύντομα μαθεύτηκαν στην Ελλάδα.

Μόλις τα έμαθε η οικογένειά της, είπε ότι έπαθε ό,τι της άξιζε. Το όνομα της οικογενείας αμαυρώθηκε εξ αιτίας της και για πέντε γενεές θα φέρουν το στίγμα επάνω τους. Ο πατέρας της Μαριάννας είπε στους φίλους του ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για θάνατο της Μαριάννας, ήταν ήδη νεκρή όταν παντρεύτηκε τον Μουράτ. Ένας νεκρός δεν μπορεί να πεθάνει δύο φορές.

Η μητέρα της καταράστηκε την ώρα και την στιγμή που την έβγαλε από τα σπλάχνα της. Η γιαγιά της πέθανε από την στεναχώρια της. 

Πέρασαν σαράντα ημέρες από τις σφαγές και ακόμη οι δρόμοι της Ιωνίας μύριζαν από το ξεραμένο αίμα.

Εκείνο το βράδυ το φάντασμα της Μαριάννας παρουσιάστηκε μπροστά στα άλλα ελληνοτουρκικά ζευγάρια.

-Τί κάναμε οι ασεβείς; Ποιό κακό πνεύμα μας αποπλάνησε για να κάνουμε τέτοιο έγκλημα; Φέραμε την καταστροφή πάνω σε μας και στους δικούς μας. Εξ αιτίας μας πέθαναν τόσοι άνθρωποι. Κοιτάξτε τους δρόμους βαμμένους στο αίμα. Μην καθυστερείτε άλλο, γυρίστε πίσω στους δικούς σας.

Τα μεικτά ζευγάρια συγκλονίστηκαν με το θέαμα του θανάτου και του φαντάσματος της Μαριάννας. Αμέσως Έλληνες και Ελληνίδες χώρισαν τους ξένους συζύγους και επέστρεψαν στους Θεούς και στον Ελληνισμό.

Στην επιστροφή κάποιες μητέρες έφεραν τα νόθα παιδιά μαζί τους. Αλλά οι Ιερείς και οι Ιέρειες πέρασαν όλα τα παιδιά από εξονυχιστικούς ελέγχους και τα έστειλαν πίσω στους Τούρκους, αφού πρώτα έδωσαν συγχώρεση στους Έλληνες.

Ο χρησμός του Απόλλωνος επαληθεύτηκε τόσες φορές. Έτσι έγινε και τώρα. Όταν ο χρησμός γίνεται πραγματικότητα οι βέβηλοι σωπαίνουν και οι δίκαιοι θριαμβεύουν. 

 

Πυθία Φημονόη

1η Ισταμένου μηνός Βοηδρομιώνος, έτους 2781 μετά πρώτην Ολυμπιάδα

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα