:: ::

 
 
 

 

Η παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θεατρικό σχήμα του Λεωνίδα Λοϊζίδη

Η Παράσταση

Πρόκειται για την περιοδεία θεατρικής ελληνικής παραγωγής με ανέβασμα της κλασσικής τραγωδίας «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη σε απόδοση της κοσμήτορος και καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίκας Θωμαδάκη και σε σκηνοθεσία του πρωτοποριακού και καινοτόμου σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη με 20ετή ενεργή πορεία στο θεατρικό στερέωμα, υπηρετώνtας πάντα το ποιοτικό θέατρο, και με καλλιτεχνικές επιτυχίες που είχαν την τύχη να ταξιδέψουν, όπως φιλοδοξεί και η νέα μας επερχόμενη παραγωγή, στο εξωτερικό και να περιοδεύσουν σε Ευρώπη και Αμερική.

Το έργο θα παρουσιαστεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους. Η πρωτοτυπία του έγκειται στην απόδοσή του μόνο από γυναικείο καστ, που θα αποτελείται συνολικά από οχτώ γυναίκες, επίλεκτες επαγγελματίες ηθοποιούς, εκ των καλυτέρων Ελλήνων ηθοποιών. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα του Λεωνίδα Λοϊζίδη που στόχο έχει να αναδείξει το ρόλο και τη δύναμη της γυναίκας, τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα και το αύριο.

Επισημαίνουμε επίσης πως στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την στήριξη της Ελληνικής πολιτείας και την τιμή να τελεί η θεατρική μας παραγωγή υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς επίσης του ΠΟΔΑ(Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων) και της UNESCO.

Χορηγοί Επικοινωνίας μας είναι οι: ERT WORLD, ΕΘΕΛ, «Απογευματινή», «City Press», «Athens Voice», Αθήνα 9.84, GoCulture.

Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες καθιστούν την εν λόγω παράσταση άρτια καλλιτεχνικά σε επίπεδο που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Ο θίασος είναι 8μελής και μαζί με τον σκηνοθέτη, τον τεχνικό(χειριστής φώτων και ήχου) και την οργανώτρια παραγωγής, απαρτίζουν την ενδεκαμελή ομάδα που θα ταξιδέψει για την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Απώτερος σκοπός μας είναι η διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και θεάτρου καθώς και η διδαχή της κλασσικής και πάντα επίκαιρης, για κάθε κοινωνία, τραγωδίας ενός εκ των μεγαλυτέρων τραγικών μας ποιητών, σε Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού και αλλοεθνείς. Ακόμα στόχος της συγκεκριμένης μας προσπάθειας είναι να βρεθούν άνθρωποι και κράτη φιλικά προσκείμενα στην Ελλάδα και τον πολιτισμό μας επιδιώκοντας την ανάδειξη αυτών και την απαρχή ενός επαγγελματικού και καλλιτεχνικού ανοίγματος του Ελληνικού θεάτρου.

Η συγκεκριμένη παραγωγή θα είναι έτοιμη ν’ ανοίξει τα φτερά της πέρα από τους ελληνικούς ορίζοντες τον Ιούνιο του 2008 κι ευελπιστούμε το ταξίδι της να είναι όσο το δυνατόν μακρύτερο και διαρκέστερο. Ήδη στο πρόγραμμά μας έχουν ενταχθεί σταθμοί σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής όπως και της Αυστραλίας, ενώ επιδιώκουμε να συμπεριληφθούν και πολιτισμικοί σταθμοί και σε άλλες χώρες των ηπείρων αυτών αλλά και της Αφρικής και Ασίας!

Ακόμα εκτός από τις παραστάσεις που θα δοθούν πέρα του πάτριου εδάφους, η εν λόγω θεατρική παραγωγή θα περιοδεύσει και στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε επιλεγμένους χώρους φιλοξενούμενη από τοπικούς φορείς.

Το Έργο

Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος και ο τραγικότερος από τους δραματικούς ποιητές της Αρχαίας Ελλάδος, γράφει τις «Βάκχες» το 415 π.χ. υπογραμμίζοντας το τέλος μιας εποχής.

Οι «Βάκχες» είναι το τελευταίο έργο του Ευριπίδη και θεωρείται το πιο αινιγματικό της θεατρικής παραγωγής του ποιητή, ο οποίος βιώνει τις επιπτώσεις του Πελοποννησιακού πολέμου και προβλέπει μέσα από τις «Βάκχες» την έλευση μιας καινούργιας πλέον περιόδου για την Ελλάδα. Διαβάζοντας τις «Βάκχες» διαπιστώνει κανείς την αναπόφευκτη διαμάχη ανάμεσα στο απερχόμενο και το επερχόμενο. Ο Πενθέας εκφράζει την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων ενώ ο Διόνυσος την νέα κοσμοθεωρία, εκείνη που τελικά θα επικρατήσει.

Οι «Βάκχες» αποτελούν την συνιστώσα όλων των τραγικών πτυχών του βίου των θνητών και ανάγονται στον κόσμο της οικουμενικότητας και της παγκοσμιότητας. Η επιλογή μας να παρουσιάσουμε τον Ευριπίδη στοχεύει στην ανάδειξη προβληματισμών γύρω από την διαπολιτισμικότητα και την παγκοσμιοποίηση.

Στην παράστασή μας δίνουμε έμφαση στην φιλοσοφική διάσταση του θεάτρου όπως λειτουργούσε στην αρχαιότητα. Επίσης εστιάζουμε την προσοχή του κοινό στα ανθρωπιστικά ιδεώδη παρουσιάζοντάς τα σε πλαίσιο διαχρονικότητας αποφεύγοντας τον εντυπωσιασμό μέσα από ακραίες σύγχρονες προσεγγίσεις των σύγχρονων προβλημάτων του ανθρώπου.

Γνώμονας για τη σκηνοθεσία των Βακχών είναι η καλλιέργεια του μέτρου και της κλασικής αρμονίας. Δεν λησμονούμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα ο θεσμός των θεατρικών αγώνων είχε απώτερο σκοπό να ενεργοποιήσει την μαθησιακή πράξη γι’ αυτό και το θέατρο λειτουργούσε ως σχολείο αγωγής της ψυχής και του πνεύματος μέσα από τα μεγάλα παραδείγματα των τραγικών ηρώων.

Η παράστασή μας απευθύνεται στο κοινό με διάθεση να ευαισθητοποιήσει την έννοια του τραγικού και να ξαναδώσει το χαρακτηριστικό της νόημα, που είναι η αυτογνωσία.

Συντελεστές

Απόδοση: Μαρίκα Θωμαδάκη

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης

Μουσική: Δημήτρης Κατής

Σκηνικά-Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Οργάνωση Παραγωγής: Χρυσάνθη Γεωργαντίδου

Επικοινωνία:

Λεωνίδας Λοϊζίδης, Σκηνοθέτης, τηλ. 0030 6945608103, Official site: www.loizides.gr, e-mail: info@roys.gr.

Οργάνωση Παραγωγής:

Xρυσάνθη Γεωργαντίδου: τηλ. 00306946354076,

e-mail: sassy17@windowslive.com 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα