:: ::

 
 
 

Μάθημα χριστιανικής ορθοδόξου κατηχήσεως πρέπει να λέγεται, και όχι μάθημα θρησκευτικών

 

Δεν επιτρέπεται να αναπαράγουμε την ορολογία του κάθε αστοιχείωτου. Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, εδήλωσε ότι δεν θα χρειάζεται αιτιολόγηση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Κάποιοι ομόθρησκοι, σπεύδουν να την συγχαρούν. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Κάποιος μελλοντικός υπουργός μπορεί να επαναφέρει τους περιορισμούς στο θρήσκευμα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην χρήση του όρου "μάθημα θρησκευτικών". Οι κουτοπόνηροι ρωμιοί αντί να το ονομάζουν μάθημα χριστιανικής ορθοδόξου κατηχήσεως, το ονομάζουν "μάθημα θρησκευτικών", ώστε να ταυτίζουν τον όρο θρησκεία με τον χριστιανισμό, και δη την ορθοδοξία. Υπονοώντας ότι αυτοί κατέχουν το αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του όρου "θρησκεία".

Έτσι απέκτησαν το θράσος να ζητούν κάθε χρόνο επαρκή αιτιολόγηση από γονείς παιδιών που αρνούνται να παρακολουθούν την μισελληνική χριστιανική κατήχηση για να ασκείται πίεση στην οικογένεια και να στιγματίζεται το παιδί στους χριστιανούς συμμαθητές του.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα η στάση των Ελλήνων στο θρήσκευμα, πρέπει να κινείται σε δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, να αλλάξει η ονομασία του μαθήματος, και αντί για μάθημα θρησκευτικών, να αποκαλείται με το πραγματικό του όνομα. Ήτοι, μάθημα χριστιανικής ορθοδόξου κατηχήσεως.

Δεύτερον, να αντιστραφεί το βάρος της επαρκούς αιτιολογήσεως για την παρακολούθηση του μαθήματος. Ήτοι, να αιτιολογούν οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να κατηχηθούν στην ορθοδοξία. Ποτέ το αντίστροφο.

Όσοι γονείς θέλουν να προσηλυτίσουν τα παιδιά τους στον χριστιανισμό, οφείλουν να καταθέτουν αίτηση στο σχολείο και να αιτιολογούν επαρκώς την απόφασή τους.

Είναι αδιανόητο να καλούνται οι αλλόθρησκοι να αιτιολογούν επαρκώς την επιλογή του να μην επιτρέπουν τον προσηλυτισμό των παιδιών τους στο χριστιανικό ορθόδοξο δόγμα.

Τέλος οι αλλόθρησκοι γονείς πρέπει να εκφέρουν δημοσίως την άποψη ότι τα παιδιά τους επειδή ανήκουν σε άλλη θρησκεία, δεν έχουν κανένα λόγο να προσηλυτιστούν στην ορθοδοξία. Πρέπει να διαρρήξουμε την αποκλειστική και μονομερή σύνδεση του όρου θρησκεία με την ορθοδοξία.

Άλλως θα επιτρέπουμε στους κουτοπόνηρους παπάδες να θεωρούν την θρησκεία αποκλειστικό τους προνόμιο.

5n Ισταμένου του μηνός Ποσειδεώνος του έτους 2791 μετά πρώτην Ολυμπιάδα 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα

 
 

 Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις μας.
E-mail :
Εγγραφή (Subscribe)
Διαγραφή (Unsubscribe)