:: ::

 
 
 

                                             

Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης

Με αφορμή το τραγούδι του Σεικίλου

 

Στις 24-1-2010, το σύνολο αρχαιοελληνικών οργάνων ΛύρΑυλος του Παναγιώτη Στέφου, θα πραγματοποιήσει  συναυλία – διάλεξη στο αμφιθέατρο του Εθνικού Μουσείου της Κοπεγχάγης ερμηνεύοντας αρχαιοελληνικά σωζόμενα μουσικά κομμάτια   αλλά και επιλεγμένα κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής   που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κοπεγχάγη και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Grand Charity of Greece».

Στα παραδοσιακά κομμάτια θα συμπράξει το χορευτικό τμήμα του Ελληνοδανικού   πολιτιστικού συλλόγου «Αργοναύτες» που εδρεύει στην Κοπεγχάγη (πρόεδρος του συλλόγου από το 1993 ο δάσκαλος Ελληνικού χορού Βασίλειος Στεφάνου ο οποίος είναι και η ψυχή της όλης  διοργάνωσης ). Σε μια προσπάθεια να έρθουν οι κάτοικοι του εξωτερικού σε επαφή με την Αρχαία Ελληνική μουσική και να προβληθεί η Ελληνική κουλτούρα και παράδοση, η εκδήλωση θα επαναληφθεί  και σε 2 σχολεία της Κοπεγχάγης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης φυλάσσεται η στήλη του Σεικίλου που είναι το πληρέστερο μουσικό κομμάτι της Αρχαιότητος, από τα 60-65 που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.   

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό κίονα που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.α.χ.χ. Το ποίημα που διασώζεται χαραγμένο πάνω σε αυτό, σχολιάζει το νόημα της ζωής, εγκωμιάζοντας ειδικότερα την ευζωία.

Οσον ζής φαίνου,

Μηδέν όλως σύ λυπού

Προς ολίγον εστί το ζήν

Το τέλος ο χρόνος απαιτεί 

«Όσο ζεις να χαίρεσαι, να λάμπεις,

 Kαθόλου μη λυπάσαι,

 Η ζωή είναι σύντομη,

 O χρόνος οδηγεί στο τέλος»

 

Πρόκειται για  μια σύνθεση πάρα πολύ μικρή, απλά ενδεικτική της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Η μοναδικότητά της ωστόσο την καθιστά πολύτιμη.

Επίσης το κοινό θα ακούσει ζωντανά μια σειρά από 20 πλήρως ανακατασκευασμένα λειτουργικά όργανα (κατασκευασμένα από τον Π. Στέφο ) όπως : λύρα, βάρβιτο, κίθαρι, άρπα, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλο, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, άσκαυλο(τσαμπούνα), ζουρνά, σαντούρι, κέρας, σάλπιγγα, το Πυθαγόρειο μονόχορδο κ.α.

Είναι ευκαιρία για εμάς να δείξουμε για μία ακόμα φορά ότι η μουσική της Αρχαίας Ελλάδος, (η οποία έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς ως μια από τις μεγάλες σελίδες της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας και απόλυτα ισάξια με τις άλλες κορυφαίες δημιουργίες του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού), λειτούργησε ως μία «δεξαμενή» από την οποία η μουσική της Ευρώπης άντλησε στοιχεία, από το ίδιο της το «πνεύμα» έως και την θεματολογία της.

Ευχαριστώ

Παναγιώτης Στέφος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συνόλου ΛύρΑυλος

Τηλ.210-5022602 κιν.6976788841

 

Τα μέλη του «ΛύρΑυλου»

Μιχάλης Στέφος : τραγούδι, κρουστά, κογχύλια.

Χριστίνα Σιάκη : λύρα, πανδουρίς, βιολί.

Όλγα Στέφου : λύρα, βάρβιτος, σαντούρι.   

Παναγιώτης Στέφος : αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγξ, κoγχύλια, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς.

 

ΛΥΡΑΥΛΟΣ-Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς 

Ένα σύνολο με έργο πολυδιάστατο

Ο «ΛύρΑυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς» που δημιούργησε ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων  Παναγιώτης Στέφος, έχοντας στο πλάι του πολύτιμους συνεργάτες την σύζυγό του Χριστίνα Σιάκη (βιολονίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) και τα τέκνα του: Μιχάλη (τραγούδι- κρουστά) και Όλγα (αρχαία έγχορδα, σαντούρι ), μέσω του ομώνυμου συνόλου φέρνει τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δουλειάς κοντά στο ευρύ κοινό μέσα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Με βασικό στόχο να βγει η Μουσική Κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδος από την αφάνεια, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στην Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στην Στοκχόλμη και την Corcoran Gallery στην Ουάσιγκτον, έως την συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο των πρώτων «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με την δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να «περνάει» αυτή στο πλατύ κοινό.

Δίνοντας επίσης δεκάδες συναυλίες στο πλαίσιο διεθνών συνεδρίων που διοργανώνονται στην Ελλάδα αξιοποιεί την ευκαιρία να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρχαίας και νεώτερης) συνέδρους από όλο τον κόσμο. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος και του Παναγιώτη Στέφου στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών της Αθήνας συνέβαλλε αποφασιστικά στο να δείξουμε διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ ενώ η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Υδραύλεως  δίνει άλλη μια ξεχωριστή διάσταση στο έργο του Μουσικού Συνόλου.

Το εκπαιδευτικό επίσης έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University,Concordia-Montreal), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση «Μουσών Δώρα» στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ, καθώς και οι εκεί συναυλίες σε συνεργασία με το σύλλογο εκπαιδευτικών του Βελγίου. Τον Δεκέμβριο του 2007 ο Παναγιώτης Στέφος και ο ΛύρΑυλος είχαν την γενική μουσική επιμέλεια (απόδοση αρχαίων μουσικών αποσπασμάτων, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, κατασκευή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων), στο ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 (Υπουργείο Παιδείας) με τίτλο «αρχαίων ήχων άρμοσις».

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ΛύρΑυλο και τη πορεία του καθώς και για την πλήρη δραστηριότητα του μπορείτε να βρείτε στην  ιστοσελίδα: www.lyravlos.gr

 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα