:: ::

 
 
 

                                        

                           Δελτίο Tύπου - Λύραυλος

 

Ο ΛύρΑυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς - του Παναγιώτη Στέφου συμμετέχει  στον

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Στις 7 Αυγούστου στις 8:00 μ.μ. - 8 Αυγούστου στις 8:00 π.μ.

Τοποθεσία: Μεσαιωνικό Κάστρο Νερατζιάς

Η Κοινωφελής επιχείρηση πολιτισμού Δήμου Κω σε συνεργασία με τους αναγνώστες του Ομήρου παρουσιάζουν:

Σάββατο 7 Αυγούστου

Ολονύκτια ανάγνωση-τραγούδισμα της Οδύσσειας του Ομήρου με την καλλιτεχνική και οργανωτική επιμέλεια της Προέδρου του οργανισμού των Αναγνωστών του Ομήρου, Dr. Kathryn Hohlwein (επίτιμη καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνια), (www.thereadersofhomer.org) της διευθύντριας του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, (www.fundacionmariatsakos.org) Κας Μαργαρίτας Λαρριέρα, (πρέσβειρας του Ελληνισμού για το 2010) και του διευθυντή του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, Γιάννη Σιμωνίδη, Πρεσβευτή Ελληνισμού για το 2009.

Διάρκεια εκδηλώσεως: 8:00 μ.μ -8:00 π.μ (δώδεκα ώρες)

Η ολονύκτια ανάγνωση της Οδύσσειας θα αρχίσει στις 8:00 μ.μ. με μισή ώρα μουσικής, ένα λιτό δείπνο και προετοιμασία για μια βραδιά που τιμά τις παραδόσεις και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ομήρου.

Η συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής θα δοθεί από το Μουσικό Σύνολο, Λύραυλος (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς) (www.lyravlos.gr), με τίτλο:

«Η διαχρονικότητα της Ελληνικής μουσικής από τον Ορφέα ως τις μέρες μας»

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ολονυκτίας οι ακροατές - θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Θα ακούσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, επίσης μπορούν να δουν και να ακούσουν ζωντανά μια σειρά από 30 ανακατασκευασμένα όργανα όπως Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κοχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες.

H μουσική θα τονίζει τα συναισθήματα που προέρχονται από το κείμενο και στο τέλος κάθε ραψωδίας οι μουσικές γέφυρες θα ανανεώνουν το ενδιαφέρον του κοινού προετοιμάζοντας την συνέχεια της Οδύσσειας.

Η κεντρική εκδήλωση θα είναι η ολονύκτια ανάγνωση-τραγούδισμα της Οδύσσειας από 150-200 εθελοντές όλων των ηλικιών, νέα παιδιά και εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, πολιτιστικοί εκπρόσωποι, καθώς και ξένοι επισκέπτες στην Κω.

Η ανάγνωση θα γίνει στη μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη, αλλά ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει το αρχαίο κείμενο ή οποιαδήποτε ξένη γλώσσα επιθυμεί. Ήδη, μεταξύ των γλωσσών, που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνονται τα Αγγλικά, Γαλλικά, Φιλανδικά, Ολλανδικά, Ιταλικά. Κάθε αναγνώστης θα διαβάσει μία περικοπή 35-50 στίχων.

Στην Ελλάδα τα Ομηρικά Τραγούδια έχουν παρουσιαστεί μόνο τρεις φορές, στη Δασκαλόπετρα Χίου από το Δήμο Ομηρούπολης, ενώ στο εξωτερικό έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Νέα Υόρκη και στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στη Μάλτα, τη Σικελία και στην Τροία της Τουρκίας, στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας, στη Νέα Υόρκη και πάλι, τη  Γεωργία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και την Ουρουγουάη, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο και συγκινητικές εκδηλώσεις από το πάντοτε πολυπληθές κοινό.

Μεσαιωνικό κάστρο, Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα 20:00

Στο πλαίσιο των Ιπποκρατείων 2010 θα λάβουν χώρα οι "ΗΜΕΡΕΣ ΟΜΗΡΟΥ", μία σειρά εκδηλώσεων με θέμα τον Όμηρο και την Οδύσσεια.

Στις Ημέρες Ομήρου κεντρική εκδήλωση είναι η ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ στις 7/8 και θα συμπεριληφθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το παραμύθι των παραμυθιών

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η αγαπημένη των παιδιών, Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα όλων των εποχών, με σεβασμό τόσο στο λόγο τού Ομήρου, όσο και στους λιλιπούτειους φίλους της.

Μεσαιωνικό Κάστρο, Είσοδος 10 και 15 € Ώρα: 21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ)

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΩ. Ώρα: 11:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης

(Από το Ελληνικό Θέατρο της Νέας Υόρκης)

Παρουσιάζει σε μορφή μονολόγου την Θεατρική Παράσταση

«Η Απολογία του Σωκράτη » του Πλάτωνα

Σκηνοθέτης: Ο βετεράνος του Μπρόντγουαιη ΛΟΥΚΑΣ ΣΚΙΠΗΤΑΡΗΣ

Ενδυματολόγος: Η βραβευμένη με ΟΣΚΑΡ και ΤΟΝΥ, ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ-ΟΛΝΤΡΙΤΖ

Κρουστά: Η παλαίμαχος των μπαλέτων

ΤΑΙΗΛΟΡ, ΚΑΡΥΝ ΧΑΪΛΜΑΝ

Ρωμαϊκό Ωδείο, Είσοδος 10 € Ώρα Έναρξης 21:00

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ της PROF. KATHRYN HOHLWEIN

Επίτιμη Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σακραμέντο Καλιφόρνιας, Πρόεδρος του οργανισμού των Αναγνωστών του Ομήρου

«Η αμεσότητα του Ομήρου»

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη διδασκαλία του Ομήρου στα σχολεία

Πολιτιστικό Πολύκεντρο « Νίκος θαλασσινός »

Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα 19:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Το μουσικό σχήμα ΛύρΑυλος παρουσιάζει τη μουσική παράσταση

«Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα»

Μία πανδαισία ήχων, που μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της μουσικής

Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Νίκος Θαλασσινός»

Είσοδος ελεύθερη Ώρα 19:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "Odysseus in America" του Charles Berkowitz Ο δημιουργός της ταινίας (work in progress) θα παρευρίσκεται στην προβολή.

Χειμερινός Ορφέας 11:00 μ.μ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου « Αχ, αυτός Όμηρος » του συγγραφέα Γιάννη Ρεμούνδου. Με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ)

Πολιτιστικό Πολύκεντρο « Νίκος Θαλασσινός »

Είσοδος Ελεύθερη, Ώρα 19:30

www.lyravlos.gr

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα