:: ::

 
 
 

 

                     Λήναια και Γαμήλια, οι Εορτές του μηνός Γαμηλιώνος

 Ως Έλληνες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον Ιερό Αγώνα κατά της Λήθης που προσπαθούν να επιβάλουν οι ναζωραίοι κατακτητές. Ο Ιερός Αγών υπέρ της Ιεράς Ελληνικής Παραδόσεως είναι Αγών ζωής και θανάτου του Ελληνισμού.

Από την 12η  έως την 15η του μηνός Γαμηλιώνος εορτάζουμε τα Λήναια. Εορτή προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Εορτασμός ενθουσιαστικού χαρακτήρος με χορούς Μαινάδων, ανταλλαγές σκωμμάτων και πομπή προς το Λήναιο Ιερό, μέσα στο Ναό του Ληναίου Διονύσου, που βρισκόταν νοτίως  του Διονυσιακού Θεάτρου. Η εορτή περιλαμβάνει θεατρικούς αγώνες κωμωδίας και τραγωδίας με βραβείο ποσότητα από το πρώτο κρασί της χρονιάς. Η Πομπή κλείνει με θυσία τράγου και ψαλμό διθυράμβων, αρχίζοντας με την προσφώνηση «Ίακχε Πλουτοδότα».

Την 27η Γαμηλιώνος εορτάζουμε τα Γαμήλια προς τιμήν του Διός Τελείου και της Ήρας Τελείας. Προσφέρουμε θυσίες υπέρ των δύο Θεών, καθώς και υπέρ του Θεού Ποσειδώνος και υπέρ της Θεάς Δήμητρος Κουροτρόφου. Ο μήνας Γαμηλιών είναι ο καταλληλότερος για να παντρευτεί ένα ζευγάρι. Τα Γαμήλια είναι εορτή των νυμφευομένων.

 

Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα