:: ::

 
 
 

 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του Σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων Ιερόν Σωματείον»

Άρθρο 1ο

ΙΔΡΥΣΗ
Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων Ιερόν Σωματείον».

Άρθρο 2ο

ΕΔΡΑ
Το σωματείο θα έχει έδρα στην Αθήνα και η έδρα του θα λειτουργεί και ως ευκτήριος οίκος της θρησκευτικής διομολόγησης των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων.

Άρθρο 3ο

ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του σωματείου είναι η θρησκευτική διομολόγηση και λειτουργία της θρησκείας των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων, όπως αυτή προκύπτει από τις θρησκευτικές θέσεις και πρακτικές των Αρχαίων Ελλήνων, αρχής γενομένης από την Προϊστορική περίοδο, περνώντας μέσα από τους Νεοπλατωνικούς – Νεοπυθαγόρειους θρησκευτές – φιλοσόφους και φτάνοντας έως σήμερα. Ως θρησκεία των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων ορίζεται η λατρεία του δωδεκάθεου των Ολύμπιων Θεών καθώς και όλων των άλλων Θεών που ετιμώντο από τους Αρχαίους Έλληνες. Επίσης ορίζεται και η λατρεία των ηρώων και των προγόνων εν γένει. Τελούνται ιεροπραξίες προς τιμήν των Θεών, των ηρώων και των προγόνων, ενώ ορίζονται και συγκεκριμένες εορτές μνήμης και τιμής, όπως η εορτή μνήμης των πεσόντων στις Θερμοπύλες ή στη Σαλαμίνα κ.ά. Επίσης υπάρχουν ευχετήριες τελετές, καθαρμοί και τελετές οικογενειακού χαρακτήρα. Οι τελετές θα γίνονται εντός ευκτηρίου οίκου ή σε οποιοδήποτε άλλο γνωστό ευκτήριο οίκο των Αρχαιοθρήσκων, κατοίκων (σύμφωνα με τα πάτρια έθιμα) ή στους ιερούς τόπους των Αρχαίων Ελλήνων κατόπιν αδείας από τις αρμόδιες Αρχές.
Το σωματείο θα υποστηρίζει ανάλογες αιτήσεις Αρχαιοθρήσκων ομάδων και Κοινοτήτων προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και προς οποιαδήποτε άλλη αρμόδια Αρχή.
Το σωματείο θα τελεί επίσης ιεροπραξίες οικογενειακού χαρακτήρα (γάμους, ονοματοδοσίες, κηδείες κ.ά.). Οι ιεροπραξίες αυτού του είδους δεν συνιστούν υποκατάστατο των προβλεπομένων από την Πολιτεία ληξιαρχικών πράξεων.
Οι ηθικοί κανόνες των θρησκευτών του σωματείου με βάση τα Αρχαία Ελληνικά ρητά είναι οι εξής:
«Ελληνικών ζην» ή άλλως «Κατά φύσιν ζην», σέβου τη μητέρα και θεία φύση, ζήσε σε αρμονία μαζί της.
«Ευσεβείν των ιερών», «Έπου Θεώ» και «Θεούς σέβου», αλλά και «Προγόνους στεφάνου». Να αποδέχεσαι και να σέβεσαι όλες τις ιερές αξίες και διδαχές των αρχαίων ημών προγόνων, τη φιλοσοφία τους, την κοσμοαντίληψή τους. Και να τους αποδίδεις τον στέφανο της τιμής.
«Γλώσσαν ελληνικήν ομιλείν και Ιστορίας έθνους χρήναι». Η Ελληνική είναι για τους Έλληνες γλώσσα ιερή και η Ιστορία μας είναι μόνο εκείνη που μπορεί να μας διδάξει να προχωρήσουμε θετικά προς το μέλλον.
«Νόμω πείθου», «Εστίαν τίμα» και «Πόλιν ελληνίδα ελευθέρως και μετά παρρησίας λειτουργείν». Να μετέχεις στα κοινά, να εκφράζεις με θάρρος την άποψή σου και να σέβεσαι τους νόμους και τη Δημοκρατία, αλλά και να αγωνίζεσαι με δημοκρατικά μέσα, με σθένος και αγωνιστικότητα για το δίκαιο και τα ελληνικά ιδεώδη.
«Σαυτόν ίσθι» και «Αφοβείν». Να στηρίζεσαι στον εαυτό σου και να μη φοβάσαι, επειδή θα πρέπει «Υπέρ έθνους και πόλεως αγωνίζεσθαι»και «Αιέν αριστεύειν».
«Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν», να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να αποφύγεις την υπερβολή σε κάθε περίπτωση, ερώμενος ισοβίως το «Παν μέτρον άριστον». «Γονείς σέβου, τέκνα παίδευσον κατά τα πάτρια», αλλά και «εχθρούς εν δικαίω αμύνου». «Φίλοις βοήθει και ατυχούντι συνάχθου», σήκωσε μαζί του όσο μπορείς το βάρος του συνανθρώπου που ατύχησε, αλλά και «Αίδου τους ικέτας», υποστήριξε όσους ζητούν τη βοήθειά σου καλή τη πίστη.
Προπάντων όμως, «Κακίας απέχου», «Αδικείν μίσει», «Επαινείν την αρετήν», «Τίμα τους αγαθούς», «Φθόνει μηδένα», «Πράττε δίκαια», «Εύφημος ίσθι», ώστε να ακούγονται μόνο θετικά για το βίο και την πολιτεία σου και «Ευτυχίαν εύχου σε κάθε περίπτωση», ώστε να διαχέεις παντού, αλλά και εντός σου, τη θετικότητα και την αγαθότητα.
Αυτό προϋποθέτει να «Άρχεις σεαυτόν», να διαθέτεις αυτοκυριαρχία. Αλλά και «Θυμού κράτει και γλώσσης άρχε», να συγκρατείς τις παρορμήσεις στου και τη γλώσσα σου, ώστε «Λογικήν και Καλλιέπειαν και Γήθος έχειν», ώστε να σε κυβερνά η Λογική, να εκφράζεσαι με εύσχημο τρόπο και να σε χαρακτηρίζει το ήθος, μα και η χαρά, να κυριαρχείσαι εσωτερικά από το φιλοσοφικό αρχαϊκό μειδίαμα. «Την φρόνησιν άσκει και την πρόνοιαν τίμα», αλλά «Την δόξαν δίωκε», απόδιωχνε τις δοξασίες και τα δόγματα και την τυραννία των κατεστημένων αντιεπιστημονικών ιδεών, που δυναστεύουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων και που προωθούν πάντα τον τρόμο και την πλάνη. Εσύ μόνο «Τη σοφία και την αλήθεια ζήτει και μελέτα το παν».
Αλλά «Μίσει την ύβριν» και «Πλούτει δικαίως, τα ίδια φύλαττε και αλλοτρίων απέχου», καθώς ο πλούτος και η διαφύλαξη των αγαθών ενός εκάστου είναι ιερό καθήκον απέναντι στον οίκο και στο γένος, πάντα όμως με σεβασμό για τα δίκαια των άλλων.
Έτσι μόνο θα καταφέρεις «Να είσαι εύζωος»και να «Διατρίβεις εν Φιλοσοφία». Όπερ, «Μη επί παντί λύπου», για τίποτα να μη λυπάσαι και «Τελεύτα άλυπος», τελείωσε τον βίο σου γαλήνιος και μάκαρ.

Άρθρο 4ο

ΜΕΣΑ
Τα μέλη του σωματείου θα εκλέγουν ιερατικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν αποκλειστικά θρησκευτές, κατέχοντες γνώση της ιερατικής τέχνης, οι οποίοι αποτελούν και την ιερατική αρχή του σωματείου, ορίζουν και εκτελούν τις τελετές και τις ιεροπραξίες, που προγραμματίζονται ή βοηθούν το ιερατικό έργο Αρχαιόθρησκων Κοινοτήτων. Η εκλογή των μελών του ιερατικού συμβουλίου θα γίνεται από τη Γενική Συνέλευση δι’ ανατάσεως της χειρός. Μέσω του συμβουλίου αυτού θα πραγματοποιούνται οι σκοποί του σωματείου, ο δε αριθμός των μελών του και οι επί μέρους αρμοδιότητες ενός εκάστου θα ορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως. Το ιερατικό συμβούλιο αναλαμβάνει την εκπαίδευση απλών μελών στην τελεστική διαδικασία και η θητεία του θα είναι αόριστη λήγουσα με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως λαμβανόμενη κατά πλειοψηφία δι’ ανατάσεως της χειρός. Στο ιερατικό συμβούλιο θα μετέχουν άνδρες και γυναίκες, που αποκαλούνται ιερείς και ιέρειες, χρίσμα το οποίο τους αποδίδει η Γενική Συνέλευση κατά την εκλογή τους. Τα μέλη του ιερατικού συμβουλίου μπορεί να μετέχουν τόσο στο Διοικητικό, όσο και στο Γνωμοδοτικό καθώς και στο Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Το εξαμηνιαίο πρόγραμμα των ιερατικών λειτουργιών θα αναρτάται σε ειδικό πίνακα ανακοινώσεων στην έδρα του Σωματείου και θα δημοσιεύεται σε ειδικό φυλλάδιο που θα εκδίδεται γι’ αυτό και μόνο το σκοπό. Η παρακολούθηση των λειτουργιών θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η τελεστική πρακτική περιλαμβάνει ύμνους (ανάγνωση ή τραγουδιστά) προς τιμήν των Θεών, χρήση γνώσεων από την αρχαιότητα συμβόλων και τελεστικών αντικειμένων, αγαλμάτων, εικόνων, σκευών. Προς τιμή των τιμώμενων Θείων προσωπικοτήτων θα γίνονται αναίμακτες θυσίες (καρποί, φυτά, γλυκίσματα, θυμιάματα, οίνος, ύδωρ, έλαιον, κ.λ.π.) καθώς το θυσιαστικό μέρος θεωρείται κορυφαίο στοιχείο της ιεροπρακτικής των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων.
Απαγορεύεται αυστηρά κατά την τελεστική διαδικασία η χρήση κατάρας, αναθέματος, ύβρεων και γενικότερα η ευχή προς το κακόν, καθώς η ουσία της διομολόγησης επιζητά το Αγαθόν, δι’ άπαντας, παρόντες και μη, και η ύβρις, η κατάρα και ο αναθεματισμός δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρακτική της θρησκείας των Αρχαιοθρήσκων Ελλήνων, η οποία προκρίνει αποκλειστικά τελετές προς αποτροπή του κακού.

Άρθρο 5ο

ΠΟΡΟΙ
Πόροι του σωματείου είναι:
Α) Το εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής και οι μηνιαίες συνδρομές, που δίνουν τα μέλη, το ύψος των οποίων θα ορίζεται με απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Β) Οι έκτακτες εισφορές των μελών, δωρέες, κληρονομιές και κληροδοσίες, επιχορηγήσεις καθώς και τυχόν έσοδα από τη δραστηριότητά του.
Γ) Κάθε άλλος νόμιμος πόρος.

Άρθρο 6ο

ΜΕΛΗ
Τα μέλη του σωματείου πρέπει να είναι υποχρεωτικά Έλληνες υπήκοοι, ενήλικοι και να προχωρούν σε ανάλογη δήλωση προς όποια Δημόσια Αρχή αυτό απαιτηθεί. Η εγγραφή του μέλους καθώς και η ενυπόγραφη καταγραφή του στον κατάλογο των θρησκευτικών αποτελούν αμφότερες ομολογία πίστεως.
Για να εγγραφεί ένα μέλος απαιτείται η πρόταση τεσσάρων (4) μελών, ενώ, ως δόκιμο, χρειάζεται να προταθεί μόνο από δύο (2) μέλη και δύναται να γίνει τακτικό μετά την παρέλευση δύο ετών από την εγγραφή του. Εάν κάποιος προταθεί από μέλος της οικογένειάς του, που είναι ήδη μέλος του σωματείου, εγγράφεται ως τακτικό μέλος.
Βασική προϋπόθεση για τα μέλη είναι να είναι πολυθεϊστές, να μην προκρίνουν μονοθεϊστικές συγκριτιστικές αντιλήψεις και να μην διακατέχονται από φανατισμό ή επισήμως εκπεφρασμένες ολοκληρωτικές απόψεις.

Άρθρο 7ο

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Τα μέλη του σωματείου υποχρεούνται να σέβονται και να τιμούν όλους τους πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για την επαναφορά των Ελληνικών ιδεωδών, εκτιμώντας τους για το έργο που προσέφεραν και προσφέρουν. Τα μέλη και οι θρησκευτές απαιτείται να αποδέχονται τους ιερούς και ηθικούς κανόνες του σωματείου, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν έναντι του σωματείου (διοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές).

Άρθρο 8ο

ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ
Τα μέλη μπορούν να αποχωρούν ελεύθερα από το σωματείο σε κάθε περίπτωση με απλή δήλωσή τους προς το Δ.Σ. ή τη Γενική Συνέλευση.
Μέλος διαγράφεται με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των μελών εφόσον κριθεί ότι παραβιάζει συστηματικά το Καταστατικό και αντιστρατεύεται τους σκοπούς και τις αρχές του σωματείου.
Μέλος που επί μεγάλο χρονικό διάστημα απέχει αδικαιολόγητα από τις διεργασίες του σωματείου και ιδιαίτερα της Γενικής Συνέλευσης θεωρείται ότι έχει αποχωρήσει με τη θέλησή του, οπότε διαγράφεται από τα μητρώα των μελών με απόφαση του Δ.Σ. Το μέλος αυτό μπορεί να επανεγγραφεί με απλή αίτησή του.

Άρθρο 9ο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι το ανώτατο όργανο του σωματείου. Αποφασίζει για όλα τα θέματα που το αφορούν, ελέγχει τη δραστηριότητά του και εκλέγει τα λοιπά όργανα του Συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και το Ιερατικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και έκτακτα, όποτε κριθεί αναγκαίο από το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ζητήσουν το 10% των μελών με αίτησή τους προς το Δ.Σ., στην οποία θα ορίζουν και τα θέματα της ημερησίας διάταξης. Σ’ αυτή την περίπτωση το Δ.Σ. οφείλει να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες. Η πρόσκληση γίνεται γραπτά και αναφέρει την ημέρα, την ώρα, τον τόπο της Γενικής Συνέλευσης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται το 51% των μελών του σωματείου που έχουν δικαίωμα ψήφου. Εάν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την πρώτη συνάντηση, συγκαλείται νέα Γενική Συνέλευση με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες από την πρώτη, η οποία βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρευρίσκονται το 10% τουλάχιστον των ταμειακά εντάξει μελών.
Η τακτική Γενική Συνέλευση, που συνέρχεται μια φορά τον χρόνο, εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ., όταν απέρχεται, και εκλέγει νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανά τριετία. Ειδικά για την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού, αλλαγή των σκοπών του σωματείου, διάλυση αυτού καθώς και αλλαγή στο σύστημα των εκλογών, απαιτείται απαρτία των ¾ των εγγεγραμμένων και ταμειακά εντάξει μελών και για τη λήψη αποφάσεως ποσοστό των ¾ των συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση μελών.

Άρθρο 10ο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται πενταμελές και εκλέγεται ανά τριετία από τη Γενική Συνέλευση με απόφαση, λαμβανόμενη με απλή πλειοψηφία των παρισταμένων μελών.
Μέσα σε ένα μήνα από την εκλογή του το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται και συγκροτείται σε σώμα, οπότε εκλέγονται μεταξύ των μελών του ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, Γραμματέας και Ταμίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι σε απαρτία όταν παρευρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα (4) από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται και συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα και έκτακτα όποτε υπάρχει ανάγκη. Η πρόσκληση γίνεται από τον Πρόεδρο. Οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να καλέσει σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανοιχτές στα μέλη του σωματείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το σωματείο εκτός από εκείνα, για τα οποία είναι αρμόδια η Γενική Συνελεύση.
Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το σωματείο σε όλες του τις σχέσεις ενώπιον κάθε Δημόσιας, Δικαστικής, Δημοτικής και άλλης Αρχής, ενώπιον τρίτων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, συγκαλεί και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και στις Γενικές Συνελεύσεις και υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα όλα τα έγγραφα του σωματείου.
Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο στα καθήκοντά του, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.
Ο Γραμματέας φυλάσσει το αρχείο, το μητρώο μελών, τη σφραγίδα και τα βιβλία του σωματείου, κρατάει τα πρακτικά, τηρεί την αλληλογραφία και υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα του σωματείου.
Ο Ταμίας τηρεί τα βιβλία εσόδων και εξόδων και περιουσίας του σωματείου. Ενεργεί εισπράξεις και πληρωμές και είναι υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση αποδίδοντας λογαριασμό στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στο τέλος κάθε χρόνο και στο τέλος της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου αυτός συντάσσει τον οικονομικό απολογισμό, τον οποίο υποβάλλει για έγκριση στο Δ.Σ. Όταν τα παραπάνω μέλη απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνονται από άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να εξουσιοδοτηθεί μέλος ή μέλη του σωματείου για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων εργασιών. Σε περίπτωση που εκκενωθεί θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με οποιονδήποτε τρόπο, αυτή καλύπτεται με έναν από τους δύο πρώτους κατά σειρά επιτυχίας επιλαχόντες, άλλως και πέραν του άνω αριθμούμε νέες εκλογές που διενεργούνται για τη συγκεκριμένη θέση. 

Άρθρο 11ο

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Συμβούλιο αυτό είναι τετραμελές και τα μέλη του, που εκλέγονται από το σώμα των μελών του σωματείου με κλήρωση κατόπιν ιδίας εκδήλωσης επιθυμίας συμμετοχής στην κληρωτίδα, ετοιμάζουν προτάσεις πάνω σε θέματα διοικητικά, ενημέρωσης, προβολής, αρχειοθέτησης, συγκέντρωσης υλικού και τα προωθούν προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Μπορούν για τη διευκόλυνση του έργου αυτού να συστήσουν ειδικές επιτροπές μέσα από το σώμα των θρησκευτών ή να συνεργάζονται με κάποιους από αυτούς, που το αντικείμενο της εργασίας τους είναι σχετικό. Η θητεία του Συμβουλίου είναι της αυτής διάρκειας με εκείνη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 12ο

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στο σωματείο υπάρχει Ελεγκτικό Συνέδριο, απαρτιζόμενο από τρία (3) μέλη, τα οποία προκύπτουν με κλήρωση, όπως στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, κατ’ έτος. Το Συμβούλιο τούτο ελέγχει τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 13ο

ΕΚΛΟΓΕΣ
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου διαρκεί για τρία χρόνια. Τα μέλη του εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται για το σκοπό αυτό. Προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, η εκλογική Γενική Συνέλευση εκλέγει τριμελή Εφορευτική Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών. Προς αυτήν δηλώνονται οι υποψηφιότητες και από αυτήν καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια. Η Εφορευτική Επιτροπή ορίζει τον τόπο και τον χρόνο των εκλογών, προετοιμάζει το χώρο και έχει την ευθύνη για την ψηφοφορία. Οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας και του χρόνου που ορίστηκε, η Εφορευτική Επιτροπή προβαίνει σε καταμέτρηση των ψήφων και ανακηρύσσει τους εκλεγέντες.

Άρθρο 14ο

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να συνιστώνται Επιτροπές Αλληλεγγύης και παραρτήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή και της Ευρώπης.

Άρθρο 15ο

ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Το σωματείο έχει σφραγίδα κυκλικού σχήματος, η οποία αναγράφει την επωνυμία του, τη χρονολογία ίδρυσής του καθώς και το λογότυπό του.

Άρθρο 16ο

ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Το σωματείο διαλύεται με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως καθώς και στις περιπτώσεις που ο νόμος ορίζει.
Σε περίπτωση διάλυσης του σωματείου η τελευταία Γενική Συνέλευση αποφασίζει και για τη διάθεση της τυχόν περιουσίας του.

Άρθρο 17ο
Οι διατάξεις του παρόντος Καταστατικού συμπληρώνονται από τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδας καθώς και τις σχετικές διεθνείς Συνθήκες, που έχει επικυρώσει η Ελλάδα.

Άρθρο 18ο
Το Καταστατικό αυτό αποτελείται από δέκα οκτώ (18) άρθρα και εγκρίθηκε σήμερα την ........................... από τη Γενική Συνέλευση των ιδρυτών.

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα