:: ::

 
 
 

 

Η αυλαία του έργου σου που δεν μπόρεσες να χειροκροτήσεις

 

Στο έργο που είδες από ψηλά με όμματα που οι ζωντανοί στερούμαστε ήσουν ο πρωταγωνιστής. Η θέα που επέλεξες παιδί αυτής της γης για κατοικία του φθαρτού κελύφους ήταν η ίδια γη που μεγάλωσες, να την κατοπτεύεις πάντα.

Φίλοι συγγενείς και φίλοι αγωνιστές σταθήκανε ευσεβείς παραστάτες. Σε τιμήσανε με τα δάκρυά τους με τα δώρα τους και την φωνή τους.

Εσύ που είχες το θάρρος να ενδύεσαι τα ρούχα των Προγόνων και να δέχεσαι την χλεύη των δειλών, εσύ χωρίς να είσαι ρήτωρ είχες την τόλμη να μιλάς μπροστά σε ναζωραίους για τους Θεούς μας. Εσύ που πίστεψες στην πολιτική παρουσία Ελλήνων του περιθωρίου, εσύ γενναίε θρησκευτή, ήσουν εκεί στην τελευταία πράξη του έργου σου.

Έψαξες τα άμφια να βρεις στον Ιερέα που σε κήδευε. Όμως είδες μόνον γαλλικά κοστούμια. Αλλά εσύ ποτέ δεν ηγήθηκες του αγήματος με μπλουτζήν. Περίμενες την Πατρώα Τελετή κηδεύσεως και άκουσες μόνο τους ίδιους ύμνους που αναφωνούνται σε όλες τις περιστάσεις. Δεν έφτασε στα αυτιά σου ο ήχος της άρπας, της φλογέρας. Η κηδεία σου έγινε αφορμή να απαγγελθούν μόνο ύμνοι, λεία των ίδιων υμνητών, που εμπιστεύτηκες να την τελέσουν.

Αν μόνο το οργάνωνες εσύ δραστήριε, τολμηρέ, πρωτοπόρε δεν θα το επέτρεπες, θα επιζητούσες το τέλειο, το ωραίο, το Ελληνικό, στον αποχαιρετισμό σου όπως το έπραττες σε όλα.

Οι θεολόγοι πήραν τον ρόλο των Ιερέων, ωσάν οι βοηθητικοί να παίρνανε την θέση των φρουρών του αγήματός σου. Κανένας λόγος δεν εκφωνήθηκε για την τόλμη σου, καμμιά αναφορά για την ζέση που υποστήριζες το Αρχαίο Έθος, για τα λόγια που έκανες πράξη, για τις θυσίες που έκανες αυτόφωτε.

Οι θεολόγοι σε απαξιώσανε. Τιμήσανε εαυτούς την ημέρα της ύστατης τιμή σου. Δεν χάσανε ούτε στιγμή την πρωτοκαθεδρία.  Η ιερότητα του λόγου της αδερφής  σου, η αγάπη της συντρόφου σου, τα ζεστά της φιλιά κάλυψαν αυθόρμητα το κενό που αφήσανε οι ανάξιοι θεολόγοι.

Αυτήν την πράξη του έργου, εσύ δεν θα την χειροκροτούσες.

Ας γίνεις παράδειγμα Ηρικεπαίε.

Κάλλιστος

4η Λήγοντος μηνός Εκατομβαιώνος, έτους 2781 μετά πρώτην Ολυμπιάδα 

 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα