:: ::

 
 
 

 

                  Οδοιπορικό στην Καρία από το Heronia Travel

 

ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ

ΑΘΗΝΑ, Ιούλιος 2007                                                        

Κύριοι,

Το HERONIA στα πλαίσια των 30 χρόνων προσφοράς του στον εξερχόμενο τουρισμό πρωτοτύπησε και πάλι με τα νέου τύπου πολιτιστικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Έτσι δημιούργησε τη μεγαλύτερη οικογένεια ταξιδιών που ανταποκρίνονται σε κάθε επιθυμία του ταξιδιώτη και διατηρεί τον τίτλο του πρώτου οργανωτή ταξιδιών στην Ελλάδα.

Ένα ταξίδι έκπληξη για τους νοσταλγούς του Ελληνιστικού μας πολιτισμού στην εγγύς Μικρά Ασία είναι και αυτό στην Καρία.

Πιστεύουμε ότι το ταξίδι που σας επισυνάπτουμε θα αγγίξει ευαίσθητές σας χορδές για να ζήσετε ένα αξέχαστο οδοιπορικό στο τρίγωνο Αλικαρνασσού-Εφέσσου-Ιεράπολης, στις άριστα διατηρημένες πόλεις-κράτη της Αρχαίας Ιωνίας.

Με εκτίμηση,

Δημ.Σουλιώτης, d.souliotis@heronia.com 

HERONIA TRAVEL, Φωκίωνος 8 και Ερμού 34  Αθήνα  105 63, Tηλ. 210-3747000, Fax: 210 -32.51.831, e-mail: heronia@heronia.com, Καλαποθάκη 20, Θεσσαλονίκη  546  24, Tηλ: 2310-240912, Fax: 2310-232960

 

ΚΑΡΙΑ, ΕΔΩ ΧΤΥΠΟΥΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ

Σύνολο  χλμ.700

Το όνομα της οφείλεται στους πρώτους κατοίκους της, τους Κάρες, που διαπορθμεύτηκαν από τα νησιά του Αιγαίου. Εναντίον τους κατά τους αρχαίους χρόνους επιτέθηκαν οι Ίωνες, οι Αχαιοί ακόμη και οι Δωριείς οι οποίοι και συγχωνεύτηκαν μαζί τους  και μάλιστα συμμετείχαν και σε μεγάλες ναυτικές επιχειρήσεις.

Κυριότερες πόλεις της Καρίας ήταν: η Αλικαρνασσός, η Κνίδος -που μαζί με τις Λίνδο, Ιάλυσσο, Κάμειρο και Ρόδο αποτελούσαν και τη Δωρική εξάπολη-η Άβα, η Ευίπη, η Σδαλβάκη κ.α

Η Καρία εκτείνεται στο ΝΔ κομμάτι της Τουρκίας και από το ύψος της Σάμου μέχρι τη Ρόδο. Συνορεύει βόρεια με τη Λυδία, ανατολικά με τη Φρυγία, Λαοδικεία και Πισιδία και νότια με τη Λυκία.

Μετά την Ιωνική Επανάσταση η Καρία υποτάχθηκε πάλι στους Πέρσες μέχρι το 377 πΧ οπότε ο δυνάστης Μαύσωλος μετέφερε την πρωτεύουσα από τα Μύλασσα στην Αλικαρνασσό. Αργότερα η χώρα υποτάχτηκε στον Μέγα Αλέξανδρο και το 129 πΧ απετέλεσε τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας.

 

1η μέρα ΑΘΗΝΑ-ΚΩΣ-ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

Αναχώρηση το πρωί από το Ελ. Βενιζέλος για Κώ. Μετά την άφιξη μετεπιβίβαση σε πλοίο για Αλικαρνασσό. Άφιξη σε μία ώρα και μεταφορά στο ξενοδοχείο για ένα welcome κοκτέιλ και ανάλυση του προγράμματος.

Μετά το γεύμα περιήγηση της πόλης και επίσκεψη του χώρου του Μαυσωλείου, ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου, του κάστρου των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννου όπου και λειτουργεί το Μουσείο υποθαλασσίων αρχαιοτήτων, του Αρχαίου Θεάτρου που είναι και ένα από τα αρχαιότερα της Ανατολίας, του κέντρου Χρυσού. Στη συνέχεια θα βγούμε λίγο έξω από την πόλη και θα κατευθυνθούμε δυτικά της χερσονήσου στο Γκιουμουσλούκ (χλμ 11) όπου και η αρχαία πόλη Μύνδος ή Λαγονήσι με θέα το Αιγαίο πέλαγος. Λέγεται ότι η πόλη είχε τόσο μεγάλη πύλη που ο αρχαίος κυνικός φιλόσοφος Διογένης  απευθυνόμενος στους κατοίκους της είπε «να κλείνουν τις πόρτες γιατί μπορεί να βγει έξω η ίδια η πόλη τους».

Το βράδυ γεύμα στο Γκιουμουσλούκ και επιστροφή στην Αλικαρνασσό.

2η μέρα  ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ-ΔΙΔΥΜΑ-ΜΙΛΗΤΟΣ-ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ, ΧΛΜ 200

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Εύρομο (Χλμ 90) ΒΑ της Αλικαρνασσού (90΄).

Εδώ θα επισκεφτούμε τον ρωμαϊκό Ναό του Πελεκείου Διός, ενός από τους πλέον καλά διατηρημένους ναούς της Ανατολίας. Ο Ναός κτίστηκε απο τον αυτοκράτορα Αδριανό τον 2μΧ αιώνα πάνω στα θεμέλια ενός άλλου ναού των Ελληνιστικών χρόνων που ήταν και τμήμα της αρχαίας πόλης της Ευρόμου. Το άγαλμα του Διός εμφανίζεται με το σώμα της Αρτέμιδος, του μουσείου της Εφέσσου, με πολλούς μαστούς δείγμα γονιμότητας.

Στην πόλη, σε μικρή απόσταση από τον Ναό, θα διακρίνουμε και τα ερείπια ενός πύργου που αποτελούσε και μέρος των τειχών καθώς και χαλάσματα αρχαίου θεάτρου.

Σε 60 χλμ (60΄) ακολουθεί η επίσκεψη στα Δίδυμα, όπου ο Ναός του Απόλλωνα ο οποίος κατεστράφη από τους Πέρσες τον 5 πΧ αιώνα και επανακτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μετά το γεύμα στα Δίδυμα αναχώρηση για την Μίλητο (30΄). Μία πόλη που απέχει από τα Δίδυμα 23 χλμ και είναι γνωστή από την εποχή του χαλκού. Αργότερα αποτελούσε μία από τις 12 ιωνικές πόλεις-κράτη της Μικράς Ασίας. Πόλη όπου έζησε ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδος ο Θαλής ο Μιλήσιος.

 Ρυμοτομήθηκε από τον Ιππόδαμο και έγινε βασικό πρότυπο στο στήσιμο των ρωμαϊκών πόλεων. Εδώ θα επισκεφτούμε το Βουλευτήριο των ελληνιστικών χρόνων, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο των 15.000 θέσεων και τα αρχαία λουτρά της Φαουστίνας.

15 χλμ βόρεια της Μιλήτου, στους πρόποδες του όρους της Μυκάλης και δίπλα στον Μαίανδρο ποταμό βρίσκεται η Πριήνη (30΄). Πόλη κτισμένη κατά το πρότυπο των Αθηνών με την Ακρόπολή της, τους φαρδείς της δρόμους και με μια ρυμοτομία επίσης επιμελημένη από τον Ιππόδαμο. Η πινελιά του Πυθία, που έκτισε και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, χαρακτηρίζει και τον Ναό της Παλλάδος Αθηνάς. Κάτω από το άγαλμα της οποίας κατά τις ανασκαφές του 1870 ανεσύρθησαν τετράδραχμα νομίσματα και κοσμήματα της εποχής του Ωροφέρνους. Η πόλη περιβάλλετο από σειρές τειχών που στα βόρεια της προστάτευαν το θέατρο και ένα Γυμνάσιο της Ελληνιστικής περιόδου.

Μετά από 30 χλμ οδήγηση θα φτάσουμε σε 45΄στο Κουσάντασι όπου θα δειπνήσουμε και θα διανυκτερεύσουμε.

3η  μέρα ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ-ΕΦΕΣΣΟΣ-ΚΙΡΚΙΤΖΑΣ-ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ, ΧΛΜ 60

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε την Έφεσσο (10 χλμ), τον κυριότερο αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας. Χώρος με αρχαιολογική, ιστορική και βιβλική σημασία, όνειρο επίσκεψης κάθε λάτρη της αρχαίας ιστορίας. Τα περισσότερα αξιοθέατα χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους με σπουδαιότερα τον Ναό του Αδριανού, την Βιβλιοθήκη του Κέλσιου και την Λεωφόρο του Αρκάδιου. Με επίσκεψη στο μουσείο της Εφέσσου, το τέμενος του Ισά Μπέη και τη Βασιλική του Αγ. Ιωάννου στο Σελτσούκ θα ολοκληρωθεί η πρωινή μας περιήγηση.

Ακολουθεί γεύμα και μετά επίσκεψη στο σπίτι της μαύρης Παναγιάς της Παρθένου. Φημολογείται πως εδώ ήταν και η τελευταία κατοικία της όταν ο Αγ. Ιωάννης την συνόδευσε από την Ιερουσαλήμ. Το 1961 η Έφεσσος ανηγορεύθη από τον Πάπα Ιωάννη 23ο ως ιερά πόλη. Πριν αναχωρήσουμε θα έχουμε την τύχη να πάρουμε μαζί μας και αγίασμα από την ιερή πηγή.

Στη συνέχεια και αφού κάνουμε μια στάση για δερμάτινα στο Σελτσούκ θα πάμε στον Κιρκιντζά (15΄). Την πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε η Διδώ Σωτηρίου. Σπίτια που θα μας θυμίσουν τα Ματωμένα Χώματα, την ανταλλαγή πληθυσμών, τον ξερριζωμό, την Μικρασιατική καταστροφή και που είναι ανοιχτά σε όποιον θέλει να τα επισκεφθεί.

Χωριό με 1000 κατοίκους σήμερα παράγει καταπληκτικό και φημισμένο στην Τουρκία κρασί καθώς και καρύδια, ροδάκινα, ελιές, μήλα και σύκα.

Δείπνο στην πόλη και επιστροφή για διανυκτέρευση στο Κουσαντασί (35΄).

4η μέρα ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ-ΛΑΟΔΙΚΕΙΑ-ΠΑΜΟΥΚ ΚΑΛΕ, ΧΛΜ 120

Μετά από το πρωινό αναχωρούμε, με κατεύθυνση προς ανατολάς και κατά μήκος του Μαιάνδρου ποταμού, για τα σύνορα της Φρυγίας. Μετά από 3 ώρες και με ένα σταθμό στην εντυπωσιακή Αφροδισία θα τιμήσουμε, ως γνήσιοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, την πόλη όπου γεννήθηκε η Θεά του Έρωτα και του Κάλλους, η Αφροδίτη. Οροπέδιο στα 600 μέτρα στη σκιά του Μπαμπά ντάγ (2308μ) που με τα τρεχούμενά του νερά δροσίζει το καλοκαίρι τα ερείπια από τον καυτό ήλιο. Ο μυθικός Μαίανδρος ποταμός διαρρέει την πεδιάδα μεταφέροντας ανάσες δροσιάς από το Αιγαίο. Θα περιπλανηθούμε στον Ναό της Θεάς, στο Αρχαίο Στάδιο χωρητικότητας 30.000 θεατών στο οποίο για την τιμή της Θεάς μάχονταν μέχρι τελικής πτώσεως οι μονομάχοι, στην Τετράπυλο, στο Ωδείο και τέλος στο άριστα διατηρημένο θέατρο 8.000 θέσεων.

Γεύμα στην Αφροδισιάδα και αναχώρηση για την προ του Λύκου ποταμού Λαοδικεία (30΄). Ήδη βρισκόμαστε στα όρια του αρχαίου τριεθνούς: Καρίας, Φρυγίας και Λυδίας.

Η Λαοδικεία ή Διόσπολη ή Ρωάς ιδρύθηκε από τον Αντίοχο τον Β’  τον 3ο αιώνα πΧ προς τιμή της ομώνυμης συζύγου του στην πεδιάδα που σχηματίζεται μεταξύ των ποταμών Ασωπού και Κάπρου που αμφότεροι αδειάζουν τα νερά τους στον Λύκο ποταμό. Η πόλη απέκτησε αίγλη κατά τους Μηδικούς πολέμους και κατόπιν επί ρωμαϊκής κατάκτησης σαν εμπορικός κόμβος. Τον 4ο αιώνα μΧ εδώ έλαβε χώρα οικουμενική σύνοδος των χριστιανών και αναφέρεται σαν μια από τις επτά εκκλησίες της Αποκαλύψεως. Σαν αξιοθέατα της πόλης καταγράφονται το Νυμφαίο, το Αμφιθέατρο και το Συνοδικό Μέγαρο.

Σε 90΄ θα έχουμε φτάσει πιά στο Παμούκαλε όπου θα δειπνήσουμε και θα διανυκτερεύσουμε.

5η μέρα ΠΑΜΟΥΚ ΚΑΛΕ-ΙΕΡΑΠΟΛΗ-ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, ΧΛΜ 320 

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε τις μοναδικές υπαίθριες ασβεστούχες πισίνες και πεζούλες του Παμούκκαλε, που σημαίνει Βαμβακόκαστρο.

Το διάλυμα του ανθρακικού ασβεστίου που μαζί με το πηγαίο νερό αναβλύζει από την κορυφή του βουνού Κάλνταγ αποσυντίθεται σε διοξείδιο του άνθρακα, σε ανθρακικό ασβέστιο και καθαρό νερό. Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στον αέρα καθώς το ανθρακικό ασβέστιο διαχωρίζεται από το νερό και σχηματίζει ένα λευκό-γκρί ασβεστολιθικό ίζημα που γλείφοντας τις πλαγιές του βουνού σχηματίζει λευκές (βαμβακερές!!!) λιμνούλες που βέβαια θεωρούνται ιαματικές.

Επιτρέπεται να βουτήξουμε στις γούρνες αρκεί να έχουμε μαζί μας μαγιώ. Κάτι πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό.

Ακολουθεί η επίσκεψη μας στην αρχαία Ιεράπολη με το ενδιαφέρον ρωμαϊκό της θέατρο και την εντυπωσιακή Νεκρόπολη που αποτελείται από περισσότερες από 1.000 σαρκοφάγους και τάφους από την Ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή σε ένα Αποκαλυπτικό μπέρδεμα.

Γεύμα στο Παμούκκαλε και επιστροφή στην Αλικαρνασσό με σύντομη επίσκεψη σε εργοστάσιο ταπήτων στο Ταβάς (90΄).

Δείπνο και διανυκτέρευση στην Αλικαρνασσό όπου θα φτάσουμε μετά από 3 ώρες και 45΄.

6η μέρα ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

Μετά το πρωινό θα αποζημιωθούμε από τη χθεσινή χιλιομετρική μας περιπέτεια με μια μονοήμερη κρουαζιέρα στον κόλπο της Αλικαρνασσού. Είναι ο μόνος τρόπος για να επισκεφθούμε νησάκια, παραλίες απρόσιτες από την ξηρά και καταρράκτες. Ευκαιρία για να κολυμπήσουμε στα πεντακάθαρα γάργαρα νερά του Αιγαίου. Γεύμα στο πλοίο.

Δείπνο σε Νυκτερινό Κλαμπ της πόλης με ζωντανή μουσική και τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και χορό της κοιλιάς.                                                          

7η μέρα ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ-ΚΩΣ-ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μεταφορά μας στο λιμάνι και επιβίβαση στο Φέρρυ μπότ (ωρα 9:00) για επιστροφή στην Κώ. Ελεύθερος χρόνος στο νησί μέχρι την αναχώρησή μας για Αθήνα

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

Αεροπορικά εισιτήρια

Διαμονή σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων

Πρωινό και δύο γεύματα καθημερινά

Ατομική ασφάλιση

Αρχηγός του γραφείου και αγγλόφωνος ξεναγός που θα συνοδεύει το ταξίδι

Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Εισιτήρια Φερρυ μπώτ

Ταξιδιωτική τσάντα

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:  

Φόροι αεροδρομίων

Φόροι εξωτερικού που θα καταβληθούν εκτός Ελλάδος

Φιλοδωρήματα

Βίζα 

ΤΙΜΗ   :  € 800-       Επιβάρυνση μονόκλινου  : €100-

 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα