:: ::

 
 
 

 

                                            Ευχίδειος Άθλος

 

Πλαταιές, καλοκαίρι του 479 πριν την χριστιανική χρονολόγηση. Η νίκη κατά των αλλοθρήσκων είναι συντριπτική. Οι εναπομείναντες Πέρσες παίρνουν την άγουσα για την επιστροφή αφήνοντας πίσω τους ερειπωμένους Ναούς, καμένα Ιερά Άλση και κατεστραμμένους  Βωμούς. Οι Έλληνες με κοινό ψήφισμα αποφασίζουν για πενήντα χρόνια να μην τα αναστηλώσουν ώστε οι επόμενες γενιές να μην ξεχάσουν την βαρβαρότητά τους.

Οι Πλαταιείς όμως πρέπει να εξαγνίσουν την Πόλη από το μίασμα που άφησαν πίσω τους οι βάρβαροι. Αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι έχουν μολύνει το πυρ που έκαιγε στον βωμό της. Το μίασμα θα φέρει κακοτυχία, λιμούς, δεινά. Οι τελετές δεν θα έχουν αποτέλεσμα, οι Θεοί θα αποστρέψουν το προστατευτικό βλέμμα Τους από την ακάθαρτη Πόλη. Θα παραμείνει κατακτημένη και χωρίς τους βαρβάρους.

Οι άρχοντες της Πόλεως καλούν αμέσως μετά την μάχη τον οπλίτη-ημεροδρόμο Ευχίδα. Δεν υπάρχει ούτε σκέψη να περιμένουν έστω και μια νύκτα για ξεκούραση. Το μίασμα είναι υψίστης προτεραιότητος. Κάθε καθυστέρηση εξαγνισμού αποτελεί ανόσια πράξη και ύβρη προς τους Θεούς της Πόλεως.

Ο Ευχίδας πρέπει να πάει στους Δελφούς και να φέρει εξαγνισμένο πυρ από τον Ναό του Απόλλωνος και να γυρίσει πίσω. Τρέχοντας, πρέπει να καλύψει μία απόσταση 1000 σταδίων, ισοδύναμη με 200 χιλιόμετρα μέσα από χαράδρες, στενά μονοπάτια, άλση και βουνά.

Η απόσταση είναι τεράστια, η κόπωση από την μάχη μεγάλη. Όμως είναι ο ημεροδρόμος της Πόλεως των Πλαταιών. Η φυσική του αντοχή σε μεγάλες αποστάσεις είναι μεγαλύτερη των συμπατριωτών του. Η αποστολή του Ιερή. Αυτή την φορά θα τρέξει για την Αθανασία, τον ανώτερο σκοπό του Έλληνος. Να δοξαστεί δοξάζοντας την Πόλη και τους Θεούς της.

Θα φτάσει στους Δελφούς, θα εξαγνιστεί στην Κασταλία Πηγή, θα φορέσει δάφνινο στεφάνι, θα πάρει το Ιερό Πυρ και θα επιστρέψει σε 24 ώρες στις Πλαταιές για να το παραδώσει, αφήνοντας εκεί την τελευταία του πνοή, πριν τον δεχτούν οι Θεοί ανάμεσά τους. Αθάνατος!

Πλαταιές 12-13 Μαίου «2007» μετά την απαρχή της χριστιανικής χρονολογήσεως.

Οι βάρβαροι από την Ανατολή έχουν περάσει. Η ήττα τους στις Πλαταιές ήταν συντριπτική. Ταπεινωμένοι, ματωμένοι, ολιγάριθμοι δεν είχαν τίποτε να θυμίζει την τεράστια πολυποίκιλτη μάζα που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Πήραν το μάθημά τους. Δεν θα επιχειρούσαν ξανά να κατακτήσουν την Ελλάδα στρατιωτικά.

Θα γκρεμίζανε τα Ιερά, θα σπάζανε τα Αγάλματα των Θεών χωρίς πολεμική αναμέτρηση. Θα επιβάλλανε τον ανεικονικό δυϊσμό τους αλώνοντας την ρωμαϊκή διοίκηση, κατακτώντας τις απελπισμένες μάζες επυλίδων ανέστιων μεταναστών.

Δεν θα υπήρχαν Έλληνες οπλίτες να τους πολεμήσουν αλλά ένας άοπλος υποτελής λαός.

Η επιχείρηση υποδουλώσεως δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο άοπλος Ελληνικός Λαός μαρτύρησε για την Προγονική πίστη και την κρατά μέχρι σήμερα. Το μίασμα των βαρβάρων της Ανατολής κατατρέχει για 17 αιώνες την Ελληνική Γη που στενάζει κάτω από τα σημάδια της ναζωραϊκής κατάκτησης. Τα Κahal, οι χριστιανικές συναγωγές, οι μαυροφορεμένοι ρασοφόροι με την ιουδαϊκή εκδοχή της βαβυλωνιακής σκέψης, της φέρνουν δυστυχία.

Όμως αυτήν την μέρα Έλληνες ημεροδρόμοι θα ξεκινήσουν από τις Πλαταιές στις 7 π.μ και θα διανύσουν 107,5 χιλιόμετρα Ιστορίας στα χνάρια του Ευχίδα έως τους Δελφούς. Θα εξαγνιστούν στην Κασταλία πηγή και θα εισέλθουν δαφνοστεφείς στο Ιερό του Απόλλωνος στις 9 μ.μ, όπου θα τους περιμένουν πυρφόρες Ιέρειες για να τους παραδώσουν το Πυρ από τον Τρίποδα.

Ο 8ος Ευχίδειος Άθλος είναι η συνέχεια άλλων 7 προηγουμένων εκ των οποίων οι τέσσαρις έχουν διεξαχθεί νύχτα. Ο Ελληνικός όμιλος Τριάθλου Πλαταιών Ευχίδας έχει φροντίσει με καλή σηματοδότηση, τροφοδοσία και 28 σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού, 2 φυσιοθεραπευτές και αυτοκίνητα εποπτείας να προσφέρει άρτια διοργάνωση. Η διαδρομή διασχίζει την Δυτική Βοιωτία από Νότο προς Βορρά και είναι η πραγματική κατά το δυνατόν. Καλούνται οι Έλληνες να συμμετάσχουν ή να παραστούν στον αγώνα προς τιμήν του ήρωα Ευχίδα.

Για πληροφορίες συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στον «Ελληνικό Όμιλο Τριάθλου Πλαταιών και Αθλημάτων Μεγάλης Διάρκειας, ο Ευχίδας».

τηλ: 6977259055, 6945639784, 27420-26169

Τ.Θ 104 32200 Θήβα

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα