:: ::

 
 
 

        

                           Ο Ελληνικός Γίγας και τα Μιμίδια

 

Μια  άποψη  που  κυκλοφορεί στον Ελληνοπρεπή  χώρο  λέει  ότι οι τοπικές ομάδες πρέπει να ενωθούν σε  ομοσπονδίες, οι ομοσπονδίες να ενωθούν σε  συνομοσπονδίες και τελικά να υπάρξει ένας ηγέτης με πανελλαδική εμβέλεια. Φαντάζονται δηλαδή κάτι  τέτοιο:  

Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να ισχύει. Είναι λογικό. Είναι συμμαζεμένο. Είναι συμμετρικό. Είναι νοικοκυρεμένο. Στην πραγματικότητα ο Ελληνοπρεπής χώρος είναι κάπως έτσι:

 

 

Ένα χαώδες δίκτυο αλληλοσυνδεδεμένων  ατόμων όπου διακρίνεις τοπικούς ηγετίσκους, τοπικές ηγετικές ομάδες, πρόσωπα κοινής αποδοχής αλλά  πουθενά  δεν  βλέπεις έναν ηγέτη. Το  κάθε "πλοκάμι"   αυτού του χταποδιού μπορεί να δρά ανεξάρτητα αδιαφορώντας για τα άλλα πλοκάμια.

Στο  ένα  πλοκάμι το  πλέον δημοφιλές βιβλίο μπορεί να είναι "Ο Αγών μου" του Χίτλερ, στο  άλλο  τα  αναγνώσματα  περί Ομάδας Ε και Ανδρομέδας, στο άλλο "Το πιστεύω μου" του Γ. Παπαδόπουλου ή το Ημερολόγιο του Μεταξά(*).(Διορθώστε με αν δεν  είμαι  σωστά πληροφορημένος).

(Σε διορθώνουμε: Σε κάποιες άλλες ομάδες δημοφιλές βιβλίο είναι το Κεφάλαιο του Μάρξ, τα έργα του Μπακούνιν, και σε άλλες ομάδες είναι δημοφιλείς οι ομιλίες του Τσίπρα από τον Συριζα και της Παπαρήγα από το ΚΚΕ. Εκ της συντάξεως).

Άλλοι αναλώνονται σε τελετές με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες και τυπικά. Εδώ στην Β. Ελλάδα ακούμε ότι στην Αθήνα κάθε δημιουργός ιδεών έχει μια ομάδα γύρω του και δεν επικοινωνεί με τους άλλους δημιουργούς ιδεών. Ένα φαινομενικά, απελπιστικό χάος! Πώς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνηση αυτός ο γίγας;

Όπως θα προσέξατε τα πλοκάμια κάπου "κουμπώνουν" το ένα με το  άλλο. Μια ιδέα μπορεί να ξεκινήσει από την άκρη ενός πλοκαμιού και να διατρέξει ολόκληρο τον γίγαντα.

Οι άνθρωποι των φυσικών  επιστημών χρησιμοποιούν ένα όρο: τα μιμίδια. Μιμίδιο είναι οποιαδήποτε ιδέα είναι τόσο ελκυστική ώστε αισθάνεσαι  την  ανάγκη  να  την  αναμεταδώσεις χωρίς να σε πιέζει ή να σε πληρώνει κανείς. Τα  πετυχημένα ανέκδοτα είναι μιμίδια. Η "Συννεφιασμένη  Κυριακή" του Τσιτσάνη είναι μιμίδιο. Ο "Ζορμπάς" του Θεοδωράκη είναι μιμίδιο.

Τα πλέον πετυχημένα μιμίδια παγκοσμίως μάλλον είναι η "Ιλιάδα", η "Οδύσσεια" και οι αρχαίες Ελληνικές στήλες με τις επιμήκεις αυλακώσεις. Αναπαράγονται συνεχώς εδώ και 2800 χρόνια. 

Ο Ελληνικός Γίγας μπορεί να τεθεί σε κίνηση από τα μιμίδια. Μια πετυχημένη ιδέα μπορεί να διατρέξει όλα τα πλοκάμια και να κινήσει τον γίγαντα προς μία κατεύθυνση σαν να υπάκουε σε έναν κεντρικό εγκέφαλο. 

Τα πλοκάμια υπάρχουν. Η δύναμη υπάρχει. Τα μιμίδια λείπουν ! Όλοι αυτοί που δημιουργούν μιμίδια λέγονται "πνευματικοί ηγέτες". Δουλεύουν με το χαρτί και το μολύβι κυρίως. Προσοχή όμως! Κάθε ένας που πιάνει χαρτί και μολύβι δεν είναι πνευματικός ηγέτης.

Μπορεί να γράφει μια ζωή και να μην δημιουργήσει ούτε ένα μιμίδιο, να μην έχει ούτε ένα οπαδό. Είναι "παραγωγός  ιδεών". Δεν είναι σίγουρο ότι είναι και "παραγωγός  μιμιδίων". Το ποιοί θα γίνουν πνευματικοί ηγέτες του Ελληνοπρεπούς χώρου δεν το γνωρίζω. Η Ιστορία θα μας το δείξει. Γνωρίζω όμως ποιοί (μέσα στον Ελληνοπρεπή χώρο) πιάνουν χαρτί και μολύβι (δηλαδή ποιοί ειναι παραγωγοί ιδεών).

Απευθύνομαι λοιπόν σε αυτούς και λέω:

1) Μην απαξιώνετε κανένα πλοκάμι του Ελληνοπρεπούς χώρου. Είναι όλοι τους παιδιά σας!

2) Μην περιμένετε τα μέλη του Ελληνοπρεπούς χώρου να εκφράσουν  ιδέες "υψηλού  επιπέδου" για να τα πλησιάσετε. Αυτός ο κόσμος έμεινε χωρίς πνευματικούς ηγέτες από τότε που ο Θεοδόσιος έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές. Τί περιμένατε δηλαδή; Μέσα στην έλλειψη πνευματικών ηγετών ο καθένας αρπάζεται απο το πρώτο βιβλίο που θα του κάνει  "κλίκ"! Εσείς θα δώσετε τις ιδέες "υψηλού επιπέδου". Αυτή είναι η δουλειά σας. Δεν είναι δουλειά του απλού μέλους(που τρέχει για  το  μεροκάματο) να κατασκευάζει "υψηλές ιδέες". Όπως δεν είναι  δουλειά  του  στρατιώτη να καταστρώνει επιτελικά σχέδια.  

Ο Ελληνοπρεπής χώρος είναι στράτευμα χωρίς αξιωματικούς! Μην περιμένετε οι στρατιώτες να σας αναζητήσουν. Εσείς πρώτοι θα τους πλησιάσετε.

3) Από τις  δέκα ιδέες που θα ρίξετε, να θεωρείτε θρίαμβο αν η  μία γίνει μιμίδιο! Την πλήρη αποδοχή ξεχάστε την! Ούτε κάν ο μεγάλος Αριστοτέλης δεν γνώρισε τέτοια ευτυχία! Μόνο οι ιδέες του για τον φυσικό κόσμο έγιναν μιμίδια. Οι φιλοσοφικές του απόψεις δεν ήταν αποδεκτές από όλους . 

Αν αυτή τη στιγμή έχετε ένα κύκλο 10 ατόμων που αποδέχονται και τις δέκα ιδέες σας, μην αρκείστε σε αυτό. Βγείτε και μιλήστε στις μεγάλες μάζες. Τολμήστε! Βγείτε στην αγορά! Αποδεχτείτε την απόρριψη στις εννιά ιδέες σας και απολαύστε την χαρά για την μία που θα γίνει μιμίδιο. Αυτός είναι ο Ελληνικός Τρόπος Δράσης!

Σοβαρά πιστεύετε οτι μπορεί ένας να κατέχει όλη την αλήθεια; Το Γ' Ράϊχ βασίστηκε στο δόγμα οτι υπάρχει ένας Πάνσοφος Ηγέτης και είδατε τί έπαθε. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία των  Κλασσικών Χρόνων βασίστηκε στην αυθεντία του ενός (Περικλής) και έγινε μισητή από τους συμμάχους της.

Αφουγκραστείτε τον λαό. Ακούω την λαϊκή βάση να μιλά για "Δημοκρατία των Αρίστων". Δεν ακούω για "Αυθεντία του Ενός" ούτε για "καθολική ισότητα". Το ένστικτο του Λαού λέει ότι ούτε ο ένας μπορεί να δώσει ολόσωστες λύσεις ούτε όλοι είναι ικανοί να ασχοληθούν  με υψηλά ζητήματα πολιτικής.

Διεκδικείστε μια θέση μέσα στο Συμβούλιο των Αρίστων. Αυτό είναι το ανώτερο που μπορεί να προσδοκά ένας θνητός.

 

(*) Ας μην παρασυρόμαστε απο το περιτύλιγμα και απο τα σύμβολα. Ο Χίτλερ είναι απλώς ένα σύμβολο. Μας δείχνει το κυρίαρχο συναίσθημα του ατόμου. Είμαστε τόσους αιώνες σκλαβωμένοι. Όταν η οργή ξεχειλίζει και ποθείς βίαιη, αιματηρή και συντριπτική ήττα του αντιπάλου που αλλού θα πάει το μυαλό σου; Ποιό σύμβολο θα σου έρθει στον νού; Ο Χίτλερ! Βέβαια άν ρωτήσεις τί είδους συντριβή του εχθρού θα  προτιμούσαν, την  συντριβή τύπου "Άουσβιτς" ή τύπου "Άλωση Τριπολιτσάς" θα επιλέξουν(υποθέτω) την ελληνικότατη λύση "Άλωση Τριπολιτσάς"!

Τα  αναγνώσματα τύπου "Ομαδα Ε" ή "Επέμβαση Ανδρομεδιανών"   εκφράζουν μια βαθύτερη  ανάγκη του αγωνιστή για κάποιο εκκωφαντικό θαύμα. Μην κατηγορείτε όσους τα διαβάζουν. Δημιουργείστε το θαύμα! Και, στην προκειμένη περίπτωση, το  μεγαλύτερο θαύμα θα ήταν το να καθίσουν όλοι οι παραγωγοί ιδεών του Ελληνοπρεπούς χώρου γύρω απο το ίδιο τραπέζι!

Οι τελετές με αρχαίες ενδυμασίες εκφράζουν μια βαθύτερη ανάγκη του  ατόμου να  διαδηλώσει "Είμαστε εδώ. Επανήλθαμε!". Μην κατηγορείτε τις τελετές επειδή ενίοτε στερούνται βαθύτερου περιεχομένου. Βάλτε εσείς τις αρχαίες ενδυμασίες και κάντε κάτι ουσιαστικό! Ακόμη και η  συνάντηση γύρω απο το ίδιο τραπέζι (που προανέφερα) φορώντας τις Ελληνικές ενδυμασίες θα ήταν η πιο σημαντική τελετή. Κάντε εσείς αυτή την τελετή. Διότι εάν εσείς αδρανείτε, θα σπεύσουν άλλοι να  καλύψουν αυτό το κενό.

Το ουσιώδες(κάτω απο τα σύμβολα) είναι το τί είδους Ελλάδα θέλουμε! Και τολμώ να εκφράσω την γνώμη(με αρκετή δόση βεβαιότητας) ότι όλοι τα ίδια θέλουν:

# Τον Ελληνικό Λαό απαλλαγμένο απο τραπεζικά χρέη

# Μηδενική ανεργία 

# Μηδενική εγκληματικότητα 

# Μηδενικούς μετανάστες 

# Μηδενική ανοχή σε  όσους μας έφθασαν στην σημερινή  κατάντια.

 

Πυθαγόρας

pitago99@gmail.com

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα