:: ::

 
 
 

 

Η εύκολη, υγιεινή, ανέξοδη και ανώδυνη καταπολέμηση της παχυσαρκίας

 

Η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στο Ελληνικό Έθνος. Οι Έλληνες είναι πρώτοι στην παχυσαρκία στην Ευρώπη. Το κακό συνέβη εξ αιτίας συνδυασμού δύο παραγόντων. Αφ’ ενός λόγω απομακρύνσεως από την Ελληνική Διατροφή, και αφ’ ετέρου λόγω ανικανότητος των ειδικών στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Για να καταντήσουμε παχύσαρκοι δεν αρκεί να παίρνουμε περιττά κιλά από κακή διατροφή, πρέπει να υπάρχουν και κέντρα αδυνατίσματος που να δίνουν κακές συμβουλές στους παχυσάρκους. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παχύνει εξ αιτίας των κακών και επανειλημμένων διαιτών. Επισκέπτονται κάποια κέντρα αδυνατίσματος, όπου οι επιτήδειοι τους αρπάζουν προκαταβολικώς πολλά χρήματα, χωρίς να παράσχουν αποτέλεσμα. Ακόμη και αν χάσουν κάποια κιλά, τα ξαναπαίρνουν γρήγορα, διότι δεν τους συμβουλεύουν πώς να διατηρήσουν το ιδανικό τους βάρος.

Όποιος Έλλην επισκέπτεται κέντρο αδυνατίσματος, να μην πληρώνει με πιστωτική κάρτα. Με την πιστωτική κάρτα τα κέντρα αδυνατίσματος εξασφαλίζουν ότι όλες οι δόσεις θα πληρωθούν προκαταβολικώς και ανεπιστρεπτί, ασχέτως αποτελέσματος. Και επειδή η πληρωμή με πιστωτική εμπλέκει τράπεζες, ο Έλλην δεν θα μπορέσει να αρνηθεί την πληρωμή.

Ο καλύτερος τρόπος αδυνατίσματος δεν κοστίζει τίποτε, είναι δωρεάν: με Ελληνική σπιτική μαγειρική και λίγη καθημερινή άσκηση.

Αν οι παχύσαρκοι Έλληνες υιοθετήσουν τις διατροφικές αρχές που θα υποδείξουμε και καθημερινώς βαδίζουν για 20-30 λεπτά της ώρας, θα απολέσουν όλο το περιττό λίπος χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ σε κέντρα αδυνατίσματος.

Θα περιγράψουμε τα λάθη που γίνονται στις διάφορες δίαιτες που παρέχουν τα περιοδικά μόδας, τα κέντρα αδυνατίσματος, και οι λανθασμένες ιατρικές παρεμβάσεις.

Διαφημίζονται θερμαινόμενες ζώνες που τυλίγονται γύρω από το στομάχι ή τους γλουτούς, με την υπόσχεση ότι αν οι παχύσαρκοι τις φορούν κάποιες ώρες ημερησίως, θα αδυνατίσουν. Οι θερμαινόμενες ζώνες προκαλούν ιδρώτα και άρα απώλεια υγρών, όχι λίπους. Στην ουσία αποτελούν ένα είδος σάουνας. Αν κάποιος κάνει ατμόλουτρο για πολλή ώρα θα ιδρώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει λίπος. Η όποια απώλεια υγρών, αναπληρώνεται αμέσως από τα υγρά που καταναλώνουμε.

Διαφημίζονται αλοιφές που δήθεν προκαλούν λιποδιάλυση. Ο όρος λιποδιάλυση είναι ανύπαρκτος. Τον εφηύραν όσοι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Υπάρχει λιπόλυση και λιπογένεση. Οι αλοιφές απλώς επικαλύπτουν την κυτταρίτιδα και για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν καίουν το λίπος.  

Διαφημίζονται χάπια αδυνατίσματος με την υπόσχεση ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό. Τα χάπια αδυνατίσματος δεν κάνουν τίποτε θετικό, αντιθέτως υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσουν αρνητικώς τον μεταβολισμό μας. Ο ρυθμός των καύσεων είναι κάτι που το καθορίζει ο οργανισμός μας. Αυτός είναι ο καλύτερος ιατρός, όχι εμείς. Ο μεταβολισμός αλλάζει φυσιολογικώς με άσκηση ή όταν είμαστε άρρωστοι ή όσο γερνάμε. Δεν επιτρέπεται η εξωτερική παρέμβαση με χημικές ουσίες.

Διαφημίζεται η απώλεια τοπικού πάχους. Δεν φεύγει το τοπικό πάχος με τοπική εφαρμογή μεθόδων, διότι απλούστατα δεν δημιουργήθηκε από τοπική επέμβαση το τοπικό πάχος. Οι περιοχές που συσσωρεύεται το λίπος αποτελούν αποθήκες λίπους, το στομάχι για τους άνδρες, οι γλουτοί για τις γυναίκες. Αν ακολουθήσουμε την Ελληνική Διατροφή και γυμναστούμε λίγο, το πάχος θα εξαφανιστεί από όποιο σημείο έχει συσσωρευτεί. Το σώμα αντιμετωπίζει το λίπος ως ενιαία κατάσταση και όχι ως τοπική. Δημιουργεί ή καίει λίπος εξ αιτίας της συνολικής βιοχημικής καταστάσεως του οργανισμού μας, ασχέτως αν εναποθέτει το περιττό λίπος σε ωρισμένα σημεία. Όλα τα περί τοπικών μεθόδων αδυνατίσματος, είναι καθαρή απάτη.

Διαφημίζεται η λιποαναρρόφηση, ως μέθοδος αδυνατίσματος. Πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική. Αφ’ ενός η μέθοδος δεν εξασφαλίζει ότι το λίπος δεν θα επανέλθει, αφ’ ετέρου το λίπος υπάρχει μέσα στα λιποκύτταρα, δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τον οργανισμό μας. Στους παχυσάρκους ενηλίκους δεν αυξάνουν τα λιποκύτταρα του σώματος απλώς διογκώνονται, διότι έχουν ελαστικότητα. Αυτό σημαίνει ότι με την εγχείρηση αφαιρούνται λιποκύτταρα. Κάτι που οδηγεί σε επιπλοκές. Αν ο δυστυχής Έλλην/Ελληνίδα που θα επιλέξει την λιποαναρρόφηση, δεν μάθει να τρώει σωστά και να γυμνάζεται λίγο, τί θα κάνει όταν ξαναπάρει τα περιττά κιλά; Νέα λιποαναρρόφηση;

Διαφημίζεται η εγχείρηση στο στομάχι ως μέθοδος αδυνατίσματος. Αυτή η εγχείρηση βασίζεται στο ότι ο οργανισμός δεν θα μπορεί να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να παχύνει. Αλλά αυτή η λογική είναι εντελώς λάθος. Όταν καταναλώνουμε «junk food»(φαγητά-σκουπίδια), ο οργανισμός μας τοξινώνεται, και η άμυνά του σε αυτή την περίπτωση είναι να δημιουργεί λίπος για να προστατεύσει το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα από μόνιμη βλάβη.

Μετά την υποβολή σε τοιαύτη εγχείρηση ο παχύσαρκος πιθανόν να χάσει κάποια κιλά. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι κιλά σε λίπος αντί για μυική μάζα. Ούτε θα έχει κάποιο μακροπρόθεσμο κέρδος αν συνεχίσει να καταναλώνει φαγητά-σκουπίδια. Εκτός αυτού η επέμβαση στο στομάχι για λόγους αδυνατίσματος είναι εγκληματικό λάθος. Έχει τρομακτικές επιπλοκές. Ουδείς Έλλην επιτρέπεται να κάνει τέτοια ανοησία.  

Διαφημίζονται τα ηλεκτρόδια μυοσυσπάσεων, τα οποία δήθεν κάνουν παθητική γυμναστική. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί λίπος από τέτοια τεχνάσματα. Μόνον η ενεργητική γυμναστική φέρνει αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την Ελληνική Διατροφή.

Διαφημίζεται η εντατική γυμναστική ως μέθοδος αδυνατίσματος. Αυτό είναι λάθος. Είναι καλύτερα να κάνουμε περίπατο 25-30 λεπτά ημερησίως, παρά 4 ώρες εντατική γυμναστική μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον η εντατική γυμναστική δεν βοηθά στην απώλεια λίπους αν τρώμε φαγητά-σκουπίδια.

Αν κάποιος Έλλην κάνει εντατική γυμναστική και τρώει λίγη ποσότητα τροφής με σκοπό να αδυνατίσει, κάνει μεγάλο κακό στον οργανισμό του. Διότι σε αυτή την περίπτωση καίει μυική μάζα και όχι λίπος. Μπορεί η ζυγαριά να δείξει μικρότερο βάρος, αλλά στην πραγματικότητα το ποσοστό λίπους στο σώμα μας σε σχέση με την μυική μάζα αυξάνεται. Όσοι Έλληνες κάνουν εντατική γυμναστική όχι μόνον χρειάζονται υγιεινή διατροφή αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από την κανονική, αν θέλουν να χάσουν λίπος αντί για μυική μάζα.

Διαφημίζονται κάποια φυτικά προϊόντα και κάποια τρόφιμα «light» ως τρόποι αδυνατίσματος. Δυστυχώς αυτοί που τα διαφημίζουν είναι παντελώς άσχετοι με την ανθρώπινη φυσιολογία. Όλα τα λίπη δεν είναι τα ίδια. Ο όρος λίπη έχει πάρει αρνητική σημασία, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην γνωρίζει ότι ο οργανισμός μας, μεταξύ άλλων, αποτελείται από λίπος, και συνεπώς έχει ανάγκη από κατανάλωση λίπους. Το ζήτημα είναι τί είδους λίπη χρειαζόμαστε.

Ωρισμένα λίπη όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά που τα παίρνουμε από τα ψάρια είναι απολύτως απαραίτητα για τον εγκέφαλό μας. Το ίδιο και τα λίπη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζώα και το ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αντιθέτως πρέπει να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά, δηλαδή τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια, κυρίως την μαργαρίνη, και τα λίπη που προέρχονται από τηγανισμένα φαγητά.

Όταν αγοράζουμε γάλα, τυρί και βούτυρο πρέπει να προτιμάμε τα πλήρη, αυτά που έχουν όλα τα λιπαρά και όχι αυτά που τους έχουν αφαιρεθεί τα λίπη. Μόνον αν καταναλώνουμε υγιεινά λίπη θα λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και θα καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία.

Οι άσχετοι περί την ανθρώπινη φυσιολογία κατηγορούν τα αυγά, το ζωικό βούτυρο, το τυρί και το πλήρες γάλα για την παχυσαρκία. Δεν έχουν μελετήσει ενδελεχώς το ζήτημα. Οι χορτοφάγοι κατηγορούν το κρέας και δη τις πρωτεΐνες για την παχυσαρκία. Αυτά τα τρόφιμα τα έτρωγε η ανθρωπότητα επί αιώνες χωρίς να εμφανίσει καρδιοπάθειες και παχυσαρκία. Υπάρχουν ωρισμένοι λαοί όπως οι Λάπωνες, οι Ινδιάνοι, οι Αφρικανικές φυλές που τρέφονται αποκλειστικώς με κρέας και δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα παχυσαρκίας. Το πρόβλημα είναι στην επεξεργασία αυτών των τροφών, και όχι στις τροφές.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύουν οι άσχετοι με το ζήτημα, ισοδυναμούν με το να κατηγορεί κάποιος τα φρούτα και τα λαχανικά για την πρόκληση καρκίνου, ενώ το σωστό θα ήταν να κατηγορεί την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Ομοίως οι χορτοφάγοι, αντί να κατηγορούν τις εταιρίες που επεξεργάζονται τα ζωικά προϊόντα και τα δηλητηριάζουν με χρήση συντηρητικών, χρωστικών και καρκινογόνων ουσιών, κατηγορούν τα ζώα ως υπεύθυνα για καρδιοπάθειες, καρκίνο και εγκεφαλικά.

Το λάθος που κάνουν αρκετοί Έλληνες είναι να νομίζουν ότι αν δεν φάνε λίπη θα αδυνατίσουν. Και αντί για τυρί, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, προσπαθούν να τρώνε πολλά άμυλα, φρούτα και λαχανικά. Τα άμυλα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στην διατροφή μας αλλά ο οργανισμός όταν προσλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι χρειάζεται, μετατρέπει το περίσσευμα σε λίπος. Άρα η αποχή από τα ζωικά λίπη δεν εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός δεν θα προχωρήσει σε λιπογένεση.

Ο λόγος που δεν γίνεται σωστή καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι ότι κάποιοι θέτουν το επίκεντρο του αδυνατίσματος εκτός ανθρωπίνου σώματος. Σε μία θερμαινόμενη ζώνη, σε μία αλοιφή, σε ένα χάπι και όχι στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο οργανισμός μας είναι ο καλύτερος ιατρός της παχυσαρκίας, ο καλύτερος κριτής, ο καλύτερος μηχανισμός αδυνατίσματος.

Διόλου δεν βοηθούν τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας οι παραπλανητικές διαφημίσεις που δείχνουν αθλητές να λένε ότι με το τάδε μηχάνημα γυμναστικής έχασαν 14 κιλά σε ένα μήνα με δέκα λεπτά γυμναστική ημερησίως. Αυτό είναι βιολογικώς αδύνατον. Έτσι υποβάλλουν την ιδέα της ελαχίστης προσπαθείας. Εξαπατούν τον κόσμο. Είναι βιολογικώς αδύνατον να χάσει κάποιος παραπάνω από 4-6 κιλά λίπος τον μήνα.

Ας αναφέρουμε τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας:

Η φαρμακευτική, κάποιοι άνθρωποι παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα που τους αυξάνουν το βάρος. Η καθιστική ζωή, αρκετοί Έλληνες δεν ασκούνται με αποτέλεσμα να μην γίνωνται σωστά οι καύσεις και να συσσωρεύεται λίπος. Η κληρονομική, αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, υπάρχει 70% πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί παχύσαρκο. Η ορμονική, οι γυναίκες κυρίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα θυρεοειδούς και οιστρογόνων. Και τα δύο αυξάνουν το λίπος στον οργανισμό. Η διατροφική, αρκετοί Έλληνες δεν ακολουθούν την Ελληνική Διατροφή, και τρώνε τα σκουπίδια που τρώνε οι χριστιανοί, με αποτέλεσμα να παχαίνουν.

Τα επεξεργασμένα φαγητά με τις χρωστικές και διογκωτικές ύλες, τα συντηρητικά, τα γλυκά, η χρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μαζί με την έλλειψη ποικιλίας, σωστής ποσότητος και αναλογίας θρεπτικών συστατικών, προκαλεί την διατροφική παχυσαρκία.

Στο 80% των παχυσάρκων Ελλήνων αιτία είναι η κακή διατροφή, και μόνον το 20% προέρχεται από τις άλλες αιτίες.

Ένα πολύ σημαντικό λάθος που κάνουν τα περιοδικά «life style» είναι να διαδίδουν ότι αδύνατο σώμα σημαίνει κατανάλωση λίγων θερμίδων, δηλαδή μικρής ποσότητος φαγητού. Αυτό είναι λάθος. Όσοι τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα σπιτικού φαγητού από κάποιους που τρώνε «junk food», είναι πιό αδύνατοι. Πρώτιστα παίζει ρόλο η ποιότητα του φαγητού και ύστερα η ποσότητα. Παίζει ρόλο η ποιότητα των θερμίδων και λιγώτερο η ποσότητα των θερμίδων. Αυτό αποδεικνύεται από το εξής γεγονός. Αν κάποιος πρέπει να παίρνει 1500 θερμίδες ημερησίως, και όντως δεν καταναλώνει  ούτε μία θερμίδα παραπάνω, αλλά τις παίρνει από τα γλυκά, αυτός ο άνθρωπος θα παχύνει. Διότι τα γλυκά δίνουν θερμίδες αλλά δεν έχουν θρεπτικά στοιχεία.

Ένα παρόμοιο λάθος γίνεται με τις υποθερμιδικές δίαιτες. Δηλαδή κάποιοι άσχετοι συμβουλεύουν τους Έλληνες να τρώνε λιγώτερο από το κανονικό ώστε να αδυνατίσουν. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Όταν δεν δίνουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη τροφή, θεωρεί ότι λιμοκτονεί, εισέρχεται σε κατάσταση αμύνης, μειώνει τις καύσεις, και όση ποσότητα τροφής προσλαμβάνει την μετατρέπει σε λίπος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Εκτός αυτού, όποιος παχύσαρκος Έλλην εξαναγκάζεται σε δίαιτα πείνας, σε λίγο καιρό θα την εγκαταλείψει, αδυνατών να υποστεί το μαρτύριο της πείνας. Και σε λίγο θα ξαναπάρει όλα τα χαμένα κιλά.

Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα προσθαφαιρέσεως θερμίδων. Για να διαπιστώσουμε τα βαθύτερα αίτια πρέπει να κατέβουμε στο επίπεδο του κυττάρου. Τα κύτταρα αποτελούν τα ενεργειακά εργοστάσια του κάθε οργανισμού. Όταν πάσχουμε από έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και επιπλέον λαμβάνουμε τοξικό φορτίο από τα φαγητά-σκουπίδια, τα κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά. Αντί να χρησιμοποιούν όλες τις θερμίδες από την τροφή, τις μετατρέπουν σε λίπος. Ούτε μπορούν να συνθέσουν νέα κύτταρα, ούτε να επιδιορθώσουν τις βλάβες των κυττάρων, ούτε να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία. Με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αρρωσταίνει και να υπολειτουργεί. Αν μάλιστα δεν καταναλώνουμε λίπη, όπως συστήνουν οι χορτοφάγοι, τότε θα έχουμε έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,F,K).

Ωρισμένοι άσχετοι κατηγορούν τους παχυσάρκους Έλληνες ότι είναι κοιλιόδουλοι. Αυτή η κατηγορία είναι λανθασμένη. Ο μηχανισμός της ορέξεως εξαρτάται από την γλυκόζη του αίματος. Οι παχύσαρκοι Έλληνες τρώνε πολύ διότι δεν ξέρουν πώς να ελέγξουν την ταχύτητα με την οποία η γλυκόζη των υδατανθράκων εισέρχεται στο αίμα και τα επίπεδα της γλυκόζης.

Η αργή είσοδος της γλυκόζης στο αίμα και η διατήρησή της μεταξύ συγκεκριμένων ορίων, αποτρέπει την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης. Το σάκχαρο του αίματος διατηρείται σταθερό, και έτσι μειώνεται το αίσθημα της πείνας. Αλλιώς, αν η γλυκόζη εισβάλλει ταχύτατα στο αίμα(κάτι που γίνεται αν καταναλώνουμε ζαχαρώδη προϊόντα και φαγητά-σκουπίδια με γλυκαντικά) και αν υπάρξει απότομη αύξηση στην τιμή της, τότε προκαλείται απότομα αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Αυτή η αρρυθμία στην ισορροπία σακχάρου και ινσουλίνης προκαλεί το αίσθημα της ανεξέλεγκτης πείνας.

Ο έλεγχος της έξεως για γλυκό, επιτυγχάνεται με το να τρώμε φρούτα και άμυλα, αντί για γλυκά. Τα φρούτα περιέχουν την φρουκτόζη που μας καλύπτει γευστικώς στο ζήτημα του γλυκού. Με την κατανάλωση φρούτων και αμύλων η γλυκόζη εισέρχεται σταδιακώς στο αίμα, χωρίς να προκαλεί μεγάλη αύξηση της ινσουλίνης. Αν οι παχύσαρκοι συμπολίτες μας, αντικαταστήσουν τα γλυκά που τρώνε με φρούτα, θα καταφέρουν να ελέγξουν το αίσθημα της συνεχούς πείνας.

Ένα άλλο εγκληματικό λάθος που γίνεται με τις λανθασμένες δίαιτες είναι οι δίαιτες αστραπή, που δυστυχώς τις ζητούν και οι παχύσαρκοι. Δηλαδή να χάσουν 10-15 κιλά λίπος σε ένα μήνα, ει δυνατόν. Αυτό είναι βιολογικώς αδύνατον. Αν μιλάμε μόνο για περιττό λίπος, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αδύνατον να χάσει πάνω από 4-6 κιλά λίπος τον μήνα. Αν κάποιος παχύσαρκος χάσει παραπάνω, θα πρόκειται για υγρά και μυική μάζα, όχι για λίπος.

Δυστυχώς διάφοροι απατεώνες αποκρύπτουν αυτή την πληροφορία, και εξαπατούν τους παχυσάρκους συμπολίτες μας ως εξής: διακόπτουν τα άμυλα και τα λίπη από την διατροφή των Ελλήνων παχυσάρκων. Έτσι εμφανίζεται αρχικώς μία απότομη πτώση βάρους. Αλλά απώλεια βάρους δεν ταυτίζεται με απώλεια λίπους. Πρόκειται για απώλεια υγρών και μυικής μάζης. Ο οργανισμός δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, πρέπει να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες του εγκεφάλου, των μυών, του νευρικού συστήματος, των οστών.

Η απώλεια λίπους πρέπει να γίνεται αργά και σταθερά. Διότι μόνον έτσι θα έχουμε διατήρηση του ιδανικού βάρους, που είναι και το ζητούμενο. Το ζητούμενο δεν είναι να χάσουμε άμεσα 20 κιλά, και σε ένα χρόνο να τα ξαναπάρουμε.  

Δεν έχει κανένα νόημα να χάσουμε γρήγορα πολλά κιλά, και να νοιώθουμε ζαλάδες, τρεμούλες, να έχουμε χαμηλό αιματοκρίτη, και να «κρεμάσει» το δέρμα μας. Ούτε χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. Η απώλεια περιττών κιλών λίπους πρέπει να είναι υγιεινή, και αυτό σημαίνει 0,5-1,5 κιλά λίπος ανά εβδομάδα.

Ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται νερό, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο για να χάσουμε το περιττό λίπος πρέπει να τρώμε λίπη. Ποιά λίπη; Όχι τα τρανς λιπαρά, όχι τα καμμένα λίπη, όχι τα φυτικά έλαια(πλην του ελαιολάδου). Χρειαζόμαστε τα λίπη από το λάδι ελιάς, από τους ωμούς ξηρούς καρπούς, από το γάλα, από το βούτυρο, από το τυρί, από το κρέας και από τα ψάρια.

Ένας παχύσαρκος Έλλην που τρώει υγιεινά αλλά μεγαλύτερη ποσότητα από το κανονικό, δεν εξισώνεται με ένα παχύσαρκο Έλληνα που τρώει κανονική ποσότητα φαγητού αλλά από φάστ φουντ. Υπάρχει διαφορά στην παχυσαρκία. Ο πρώτος παχαίνει εξ αιτίας της υπερτροφίας. Ο δεύτερος παχαίνει επειδή οι ποσότητες φαγητού που τρώει εμπεριέχουν κακής ποιότητος λιπαρά, επειδή είναι γεμάτα τοξίνες και ο οργανισμός αμύνεται δια της παχυσαρκίας, και λόγω της χρονίας ελλείψεως θρεπτικών συστατικών. Η δεύτερη περίπτωση είναι χειροτέρα της πρώτης.

Λάθος σημαντικό διαπράττουν οι χορτοφάγοι που δεν παίρνουν ζωικές πρωτεΐνες και λίπη. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν τους καλύπτουν. Οι χορτοφάγοι κατηγορούν το κρέας, το γάλα, το βούτυρο, το τυρί επειδή, λένε, έχουν λίπη. Μα και οι ξηροί καρποί έχουν λίπη.

Οι χορτοφάγοι λένε ότι τα ζωικά προϊόντα έχουν ορμόνες. Μα και τα λαχανικά και τα φρούτα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα. Η ανθρωπότης για χιλιετίες τρώει κρέας, γαλακτοκομικά, άμυλο, τυρί, βούτυρο, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας, όπως παρουσιάζει σήμερα. Τί άλλαξε και έχουμε τόσα προβλήματα υγείας; Προφανώς οι μέθοδοι επεξεργασίας των τροφών. Δεν είναι σωστό λοιπόν να κατηγορούνται οι τροφές για τις βλάβες στον οργανισμό μας. Το σωστό είναι να κατηγορούνται όσες εταιρείες επεξεργάζονται τα τρόφιμα και τους προσθέτουν διάφορα χημικά που δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας.

Όταν ένας παχύσαρκος Έλλην αποφασίσει να θεραπευτεί, πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα. Πρώτα να κάνει βασικές αιματολογικές εξετάσεις(ομοκυστεΐνη, αθηρωματικό δείκτη, τριγλυκερίδια, γGT και τρανσαμινάσες), για να δει σε τί κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός του. Μετά να καταγράψει το ιστορικό της διατροφικής του συμπεριφοράς ώστε να διαπιστωθεί το πώς παίρνει βάρος. Ύστερα να βρει τον βασικό του μεταβολισμό και να καθορίσει το ιδανικό του βάρος.

Βασικός μεταβολισμός είναι ο ρυθμός των βιοχημικών καύσεων του οργανισμού μας, σε συνθήκες ηρεμίας. Η ελάχιστη απαιτουμένη ενέργεια για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Επειδή είναι εξατομικευμένος αριθμός, δεν ισχύει ένα νούμερο για όλα τα άτομα. Κυμαίνεται από 1300-1900 θερμίδες, αναλόγως την σωματική διάπλαση και το φύλο.

Το ιδανικό βάρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας έχει 10-17% λίπος επί του συνολικού βάρους, και μία γυναίκα έχει 14-22% λίπος επί του συνολικού βάρους.

Στην διαιτητική συχνά χρησιμοποιείται ο μαθηματικός τύπος Μάζα δια Ύψος στο τετράγωνο(η μάζα σε κιλά, το ύψος σε μέτρα πχ 1,75). Αν ο δείκτης είναι μεταξύ 18 και 25, αυτό θεωρείται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Αλλά αυτή η μέθοδος ανευρέσεως του ιδανικού βάρους δεν συμπεριλαμβάνει το πλάτος του σκελετού μας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το ίδιο ύψος αλλά η μέση κάποιων ανθρώπων είναι μεγαλύτερη σε πλάτος όχι διότι είναι παχύσαρκοι, αλλά λόγω κατασκευής του σκελετού. Ο καλύτερος τρόπος είναι ο καθρέπτης. Κοιτάζουμε στον καθρέπτη αν υπάρχουν περιττά κιλά στην κοιλιακή χώρα ή στους γλουτούς και έτσι βλέπουμε αν έχουμε περιττό λίπος.

Για να χάσουμε το περιττό λίπος πρώτα θα ξεκαθαρίσουμε το τί δεν πρέπει να τρώμε, και μετά το τί πρέπει να τρώμε. Όπως προείπαμε, το πρόβλημα της διατροφικής παχυσαρκίας δεν το προκαλεί τόσο η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά ο τρόπος επεξεργασίας και μαγειρέματος των τροφίμων.

Για να χάσουμε το περιττό λίπος και να έχουμε υγεία απαγορεύονται οι εξής τροφές, και εξηγούμε το γιατί: 

Οι πίτσες. Δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τις πίτσες διότι θεωρητικά αποτελούνται από πρωτεΐνες(αλλαντικά, κιμά, κοτόπουλο, γαρίδες κλπ), λαχανικά(ντομάτα, κρεμμύδι κλπ), άμυλο(ζύμη), τυρί, σάλτσα, δηλαδή υλικά που χρησιμοποιούνται και σε άλλα φαγητά. Το πρόβλημα βρίσκεται στην προέλευση και στην επεξεργασία αυτών των υλικών, και στην αναλογία που καταναλώνονται. Με την πίτσα καταναλώνεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου από την επιτρεπτή ημερήσια πρόσληψη, και η ζύμη εμπεριέχει τεχνητές διογκωτικές ύλες. Τα αλλαντικά είναι χειρίστου ποιότητος. Τα λαχανικά με το ψήσιμο χάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Το ψημένο λιωμένο τυρί έχει πολύ περισσότερα λίπη από ό,τι αν τρωγόταν άψητο. Η σάλτσα ντομάτας είναι βιομηχανικής προελεύσεως με συντηρητικά. Συνήθως όσοι τρώνε πίτσα την συνοδεύουν με αναψυκτικά. Όλος αυτός ο συνδυασμός τροφής, εφ’ όσον επαναλαμβάνεται συχνά, είναι κάκιστος για τον οργανισμό.

Τα αναψυκτικά. Ένα κουτάκι αναψυκτικό ισοδυναμεί με 6 κουταλιές ζάχαρη.

Τα σουβλάκια. Το σουβλάκι έχει το αντίστοιχο πρόβλημα με την πίτσα, την επεξεργασία των υλικών. Το λάδι που ψήνονται οι πίττες έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Τα κρέατα δεν είναι καλής ποιότητος και είναι βουτηγμένα στα χαμηλής ποιότητος λάδια και στα καμμένα λίπη. Επιπλέον ψήνονται στα κάρβουνα-πολύ ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος.      

Τα γλυκά. Όλα τα γλυκά είναι άχρηστα στον οργανισμό από θρεπτικής απόψεως. Δίνουν κενές θερμίδες. Και επειδή ο οργανισμός καταβάλλει προσπάθειες για να τις επεξεργαστεί, χάνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο μοναδικός λόγος που τα καταναλώνουν κάποιοι είναι για την γεύση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγουμε τα γλυκά και να ισορροπούμε την γλυκόζη στον οργανισμό μας είναι μέσω φρούτων και αμύλων. Αυτά τα δύο συστατικά μας δίνουν την απαραίτητη γλυκόζη.

Τα χάμπουργκερ. Τα χάμπουργκερ περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, χρωστικές ουσίες, και τρανς λιπαρά. Είναι κρεατόμαζα από αλεσμένα διαφορετικά κρέατα-άκρως επικίνδυνος συνδυασμός για την μετάδοση ασθενειών από ζώα.

Οι αλατισμένοι και καβουρδισμένοι ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί είναι εξαίρετη τροφή όταν είναι ωμοί. Όταν ψήνονται και αλατίζονται, αφ’ ενός καταστρέφονται τα θρεπτικά τους συστατικά, ενώ με το αλάτι μετατρέπονται σε επικίνδυνη τροφή για τα νεφρά μας.

Οι σως στις σαλάτες. Αν διαβάσει κάποιος τις ετικέτες με τα υλικά στις βιομηχανοποιημένες συσκευασίες μαγιονέζας, κέτσαπ, τυροσαλάτες, ρώσσικες σαλάτες κλπ, θα φρίξει από τα δηλητήρια με τα οποία οι βιομηχανίες τροφίμων ποτίζουν τους καταναλωτές. Είναι γεμάτα συντηρητικά, χρωστικές και χημικά γεύσεως. Αν μπορεί κάποιος να φτιάξει μία σπιτική σάλτσα για την σαλάτα έχει καλώς. 

Τα τηγανιτά. Το τηγανιτό φαγητό αφ’ ενός καταστρέφει όλα τα θρεπτικά συστατικά, αφ’ ετέρου δημιουργεί πολλά καμμένα λίπη.  

Τα προϊόντα βιομηχανικής σφολιάτας(πεϊνιρλί, κρουασάν κλπ). Βιομηχανοποιημένα τρόφιμα όπως τυρόπιττα, σπανακόπιττα κλπ, δεν παρασκευάζονται από αγνά υλικά. Οι παρασκευαστές δεν ανοίγουν φύλλο, όπως έκαναν οι μητέρες μας. Στα κρουασάν χρησιμοποιούν γενετικώς τροποποιημένο άμυλο, διογκωτικές ύλες και υδρογονωμένα λίπη(τρανς λιπαρά).

Τα παγωτά. Τα βιομηχανοποιημένα παγωτά εμπεριέχουν οτιδήποτε εκτός από γάλα. Εμπεριέχουν χρωστικές ουσίες και χημικά γεύσεως. Δεν χρησιμοποιούν κάν πραγματική σοκολάτα, αλλά χημικές ενώσεις που μοιάζουν με σοκολάτα.

Οι κονσέρβες. Όλα τα φαγητά σε κονσέρβα εμπεριέχουν συντηρητικά, κάτι που ενισχύει το τοξικό φορτίο του οργανισμού μας. Η τροφή μας πρέπει να παρασκευάζεται και να καταναλώνεται αυθημερόν, και όχι να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί πριν κάποιες εβδομάδες ή μήνες.

Οι σοκολάτες, η σοκολάτα ρόφημα, το μιλκσέϊκ. Το πρόβλημα με αυτά τα προϊόντα είναι διττό. Αφ’ ενός είναι γεμάτα ζάχαρη και προκαλούν λιπογένεση, αφ’ ετέρου προκαλούν αστάθεια στην γλυκόζη του σώματος και έχουμε απότομη αύξηση της ινσουλίνης, που προκαλεί αίσθημα πείνας.

Οι τηγανιτές πατάτες των φαστ φουντ. Είναι βουτηγμένες σε χημικά γεύσεως, στο αλάτι και στα πολυχρησιμοποιημένα λάδια. Οι πατάτες πρέπει να τρώγωνται με λίγο λάδι και αλάτι, ψημένες στον φούρνο. Ο βιομηχανοποιημένος πουρές πατάτας έχει τα ίδια προβλήματα ποιότητος με τα επεξεργασμένα τρόφιμα-να αποφεύγεται.

Τα γαριδάκια και τα κρακεράκια. Είναι γεμάτα χρωστικές, συντηρητικά και χημικά γεύσεως. Όλες αυτές οι ουσίες είναι καρκινογόνες. Επιπλέον αυτά τα σνακς είναι βουτηγμένα στο αλάτι και στην ζάχαρη.

Τα αναμεμειγμένα δημητριακά. Τα σκέτα δημητριακά είναι καλή τροφή. Αλλά όχι όταν αναμειγνύωνται στην βιομηχανική παραγωγή με ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας και ξερά φρούτα. Στην επεξεργασία προστίθενται πολλά χημικά. Τα δημητριακά που τρώμε να είναι σκέτα.

Τα γιαούρτια με πρόσθετα υλικά. Ισχύει και για τα γιαούρτια ό,τι και για τα αναμεμειγμένα δημητριακά, όπου οι βιομηχανίες τους προσθέτουν ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και γλυκαντικά. Να αποφεύγωνται. Το γιαούρτι να το τρώμε φρέσκο, χωρίς όλα αυτά τα πρόσθετα. Αν θέλουμε, ας προσθέσουμε εμείς φρέσκα φρούτα και ωμούς ξηρούς καρπούς από την λαϊκή αγορά. Όχι οι βιομηχανίες τροφίμων που δεν ξέρουμε τί υλικά επιλέγουν.

Τα αλλαντικά. Αν τα αλλαντικά παρασκευαζόντουσαν όπως κάποτε τα έφτιαχναν στα χωριά, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά σήμερα στα βιομηχανοποιημένα αλλαντικά δεν ξέρουμε τί κρέατα χρησιμοποιούνται. Επιπλέον είναι γεμάτα συντηρητικά και χημικά γεύσεως.

Τα σακχαρούχα γάλατα. Έχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Στην ουσία είναι ζάχαρη με λίγο γάλα, και όχι γάλα με λίγη ζάχαρη.

Η μαργαρίνη. Είναι φυτικό λίπος, παρασκευασμένο με τεχνητό τρόπο, και άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας. Για επάλειψη και μαγείρεμα να προτιμούμε το αγνό βούτυρο από το γάλα των ζώων, είναι πολύ πιό υγιεινό.

Οι βιομηχανικοί χυμοί φρούτων. Είναι γεμάτοι νερό, χρωστικές ουσίες, τροποποιημένο άμυλο, συντηρητικά, ζάχαρη, αρωματικές ύλες. Δεν έχουν καμμία σχέση με τους φυσικούς χυμούς. Κάνουν κακό αντί για καλό.

Όλα αυτά αποτελούν φαγητά-σκουπίδια και απαγορεύεται αυστηρώς η κατανάλωσή τους. Συν ότι εμπεριέχουν πολύ αλάτι και ζάχαρη. Αυτά τα δύο συστατικά δεν επιτρέπεται να τα παίρνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Για να χάσουμε εύκολα, υγιεινά, ανέξοδα και ανώδυνα το περιττό λίπος πρέπει να ακολουθήσουμε ωρισμένες βασικές αρχές:

Πρώτον, στο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνουμε καθημερινώς και να ισορροπούμε θρεπτικά συστατικά από τις πέντε ομάδες τροφίμων: γαλακτοκομικά, άμυλα, φρούτα, πρωτεΐνες, λαχανικά.

Αυτό το διαιτολόγιο είναι πλήρες. Είναι η πλήρης Ελληνική Διατροφή και απαγορεύονται αυστηρώς τα συμπληρώματα διατροφής. Δεν βοηθούν σε τίποτε, αντιθέτως κάνουν κακό. Εκτός ότι πολλά εξ αυτών είναι ύποπτα ότι περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους παράνομες ουσίες, και ότι δεν εμπεριέχουν τα υγιεινά συστατικά που αναφέρουν οι ετικέτες. Και αν τα περιέχουν, είναι σε απειροελάχιστες ποσότητες. Επιπλέον δεν επιτρέπεται ένας Έλλην να αρχίζει μόνος του την κατανάλωση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, χωρίς την συμβουλή ιατρού.

Δεύτερον, όχι δίαιτες πείνας. Το βασικό πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος, όχι απλώς να χάσουμε κάποια κιλά. Αν υποστούμε μία δίαιτα πείνας μετά λίγο καιρό θα αρχίσουμε να τρώμε υπερβολικά λόγω στερήσεως, και θα ξαναπάρουμε γρήγορα τα χαμένα κιλά.

Άκρως επικίνδυνες είναι και οι δίαιτες με μία ομάδα τροφής που προτείνουν κάποια περιοδικά «life style». Δηλαδή δίαιτα μόνο με κρέας, ή μόνο με λαχανικά. Αυτές οι δίαιτες εκτός ότι δεν φέρνουν θετικό αποτέλεσμα, χειροτερεύουν την κατάσταση. Ο παχύσαρκος παίρνει περισσότερα κιλά απ’ ό,τι είχε προηγουμένως.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την λέξη δίαιτα για κάποιον που προσπαθεί να χάσει το περιττό λίπος, διότι υπονοεί μειωμένη πρόσληψη τροφής. Ο σωστός όρος είναι υγιεινή διατροφή.

Οι υποθερμιδικές δίαιτες αποτελούν έγκλημα για την υγεία των παχυσάρκων ατόμων. Η παχυσαρκία εμφανίζεται σε όσους τρώγουν πάρα πολύ αλλά και σε όσους τρώγουν λίγο. Είναι ψεύδος ότι με λίγη τροφή αδυνατίζουμε.

Ας θυμόμαστε ότι στις δίαιτες πείνας ο παχύσαρκος δεν αντέχει και εγκαταλείπει. Στις δίαιτες ενός φαγητού, ο παχύσαρκος αηδιάζει. Στις δίαιτες που απαιτούν ειδικά φαγητά, βαριέται ή αδυνατεί η νοικοκυρά που πρέπει να ετοιμάσει όλα αυτά τα ειδικά φαγητά. Συνεπώς αυτές οι δίαιτες δεν αποτελούν λύση του προβλήματος.

Τρίτον, το μυστικό στην λιπόλυση(=καύση του λίπους) βρίσκεται στην ποιότητα, στην ποικιλία, στην ποσότητα και στην αναλογία των τροφών που αποτελούν το καθημερινό μας φαγητό.

Αν τρώμε την κανονική ποσότητα φαγητού που αναλογεί στο σώμα μας, αλλά η ποιότητα είναι αυτή των φαστ φούντ, λογικό είναι ότι θα παχύνουμε. Αν τρώμε την κανονική ποσότητα τροφής, και συγχρόνως καλής ποιότητος τροφή, αλλά δεν υπάρχει ποικιλία στην τροφή μας, τότε είναι λογικό να παχύνουμε εξ αιτίας χρονίας ελλείψεως θρεπτικών στοιχείων. Αν για παράδειγμα τρώμε συνεχώς κρέας και φρούτα, όσο υγιεινά και αν είναι το κρέας και τα φρούτα, θα πάσχουμε από έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Διότι πρέπει να τρώμε και τα λαχανικά, και τα άμυλα, και τα γαλακτοκομικά, και τα όσπρια.

Η ποσότητα της καθημερινής τροφής που αναλογεί σε κάθε άτομο, εξαρτάται από την ηλικία, από το είδος της εργασίας, από τις διαστάσεις του σκελετού(ύψος και πλάτος), από τον μεταβολισμό, από το φύλο, από την εποχή του έτους. Η ποσότητα τροφής ρυθμίζεται εύκολα με την βοήθεια μίας φθηνής ζυγαριάς κουζίνας.

Το ότι δεν παίζει ρόλο τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα των θερμίδων, αποδεικνύεται από το ότι υπάρχουν πολλοί παχύσαρκοι οικοδόμοι. Δηλαδή άνθρωποι που κάνουν σκληρή εργασία και άρα έπρεπε να καίουν το περιττό λίπος, εν τούτοις είναι παχύσαρκοι.

Αλλά υπάρχουν παχύσαρκοι που τρώνε αποκλειστικώς σπιτικό φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση αιτία της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη ποικιλίας και αναλογίας των θρεπτικών συστατικών.

Τέταρτον, σε πλήρη αντίθεση από τις συμβουλές ωρισμένων «ειδικών», δεν χρειάζεται ειδικό μαγείρεμα, δεν χρειάζεται ειδικό φαγητό, δεν απαιτείται να τρώμε συγκεκριμένες ώρες για να αδυνατίσουμε, ούτε έχει σημασία η σειρά με την οποία τρώμε τα διάφορα φαγητά που θα προτείνουμε παρακάτω. Αρκεί να τρώμε όλη την ποσότητα που αναγράφεται στο διαιτολόγιό μας, σε καθημερινή βάση, χωρίς να παραλείπουμε τίποτε.

Για να κάψουμε το περιττό λίπος πρέπει μέσα στην ημέρα να τρώμε όλα τα φαγητά του διαιτολογίου στις συγκεκριμένες αναλογίες. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να φάει όλες τις σαλάτες της εβδομάδος σε 1 ημέρα, και τις άλλες ημέρες να μην τρώει καθόλου σαλάτα. Ή να φάει όλα τα γαλακτοκομικά του μηνός σε 2 ημέρες, και τις άλλες ημέρες να μην τρώει γαλακτοκομικά. Ούτε να φάει όλους τους υδατάνθρακες του μηνός σε 4 ημέρες, και τις άλλες ημέρες να μην τρώει υδατάνθρακες. Ούτε να φάει 50 γραμμάρια κρέας και 450 πατάτες σε 1 ημέρα. Ούτε να φάει μισό μήλο και 600 γραμμάρια λαχανικά σε 1 ημέρα. Οι σωστές αναλογίες είναι σημαντικό στοιχείο διότι αλλιώς διαταράσσεται η βιοχημική ισορροπία του οργανισμού μας.

Το σωστό είναι να τελειώνουμε όλα μας τα γεύματα 3-4 ώρες πριν τον βραδυνό ύπνο. Αλλά και μία ώρα πριν τον ύπνο αν φάμε, θα χάσουμε το περιττό λίπος. Αρκεί να μην τρώμε 10 λεπτά πριν τον ύπνο, διότι προκαλούμε σοβαρό πρόβλημα δυσπεψίας.

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας βασίζεται στην Ελληνική Διατροφή. Όσοι παχύσαρκοι Έλληνες συνειδητοποιήσουν την μαγική δύναμη της Ελληνικής Διατροφής θα απαλλαγούν από το πρόβλημά τους. Αρκεί να υπάρχει υπομονή. Ένας παχύσαρκος Έλλην με 30 κιλά περιττό λίπος, θα χρειαστεί 6-7 μήνες για να απαλλαγεί από το περιττό λίπος. Δεν γίνεται πιό γρήγορα. Αλλά με την Ελληνική Διατροφή θα απαλλαγεί δια παντός, δεν θα ξαναπαχύνει. 

Η μέθοδος που ακολουθείται είναι εύκολη: με την υιοθέτηση της Ελληνικής Διατροφής, έκαστος Έλλην μπορεί να τα καταφέρει. Η μέθοδος είναι υγιεινή: ούτε ζαλάδες, ούτε χαμηλό αιματοκρίτη, ούτε αίσθημα αδυναμίας. Η μέθοδος είναι ανέξοδη: ούτε κέντρα αδυνατίσματος, ούτε αγορά οργάνων γυμναστικής, ούτε χάπια, ούτε αλοιφές, ούτε θερμαινόμενες ζώνες, ούτε ειδικό φαγητό που να κοστίζει επιπλέον χρήματα. Ο παχύσαρκος θα τρώει από το φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, δεν θα φτιάχνει ειδικό φαγητό. Η μέθοδος είναι ανώδυνη: Ο παχύσαρκος όχι απλώς δεν θα πεινάει, αλλά σε ωρισμένες περιπτώσεις θα τρώει περισσότερο από ό,τι έτρωγε προηγουμένως.

Το διαιτολόγιο που δίνουμε κανονικά πρέπει να καταναλώνεται σε πέντε γεύματα: πρωινό, πρόγευμα, γεύμα, απογευματινό, δείπνο, ώστε να γίνεται καλύτερα η πέψη. Αλλά λόγω φόρτου εργασίας, πολλοί Έλληνες δεν έχουν αρκετό χρόνο για πολλά ημερήσια γεύματα, ως εκ τούτου το πρόγραμμα μπορεί να συμπτυχθεί σε τρία γεύματα, χωρίς πρόβλημα στο ποθούμενο αποτέλεσμα. Μπορεί κάποιος να τρώει μόνο πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό.

Ταυτοχρόνως δίνουμε πολλές επιλογές για πρωινό, ώστε να γίνεται εναλλαγή, ή να καλύπτεται όποιος Έλλην έχει δυσανεξία σε κάποια τροφή.

Η μέθοδος αδυνατίσματος στηρίζεται στην εκ περιτροπής κατανάλωση των γευμάτων που προτείνουμε. Δεν έχει σημασία η σειρά του διαιτολογίου. Αλλά μέσα σε μία εβδομάδα να καταναλώνωνται 3-4 γεύματα με βάση το κρέας, 1-2 γεύματα με βάση το ψάρι, και 2-3 γεύματα με βάση τα όσπρια και τα λαδερά.

Ένα παράδειγμα εβδομαδιαίου κύκλου:

Ημέρα Σελήνης: Μπιφτέκια με πατάτες, ή μουσακά, ή παστίτσιο

Ημέρα Άρεως: Φακές, ή ρεβύθια

Ημέρα Ερμού: Ψάρι στο φούρνο με πατάτες, ή ψάρι φούρνου με ρύζι  

Ημέρα Διός: Φασολάδα, ή γίγαντες, φάβα   

Ημέρα Αφροδίτης: Αρνί γιουβέτσι, ή κατσίκι με αυγολέμονο και σέλινο, ή μοσχάρι με χυλοπίτες

Ημέρα Κρόνου: Φασολάκια λαδερά, ή μελιτζάνες λαδερές, ή σπανακόπιτα, ή μπάμιες, ή αγκινάρες, ή κολοκυθάκια

Ημέρα Ηλίου: Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, ή κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες, ή κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Όποιος θέλει, μπορεί να διαλέξει για κύριο πιάτο 3 φορές κρέας (συμπεριλαμβάνεται και το ψάρι) την εβδομάδα και 4 φορές όσπρια/λαδερά. Ή να διαλέξει 5 φορές κρέας την εβδομάδα και 2 φορές όσπρια/λαδερά. Το ποθητό αποτέλεσμα θα επέλθει με όποιον συνδυασμό και αν διαλέξουμε. Πάντως, κάτω από 2 φορές κρέας(συμπεριλαμβάνεται και το ψάρι) την εβδομάδα δεν συνιστάται.    

Η ποσότητα τροφής του διαιτολογίου που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτική και όχι απόλυτη, για άνδρες 25-45 ετών, ύψους 1,80-1,90 μέτρα, με εργασία που απαιτεί καθημερινή κίνηση. Για άνδρες με καθιστική ζωή, να αφαιρεθούν 200 γραμμάρια(50 γραμμάρια από πρωτείνες, 50 από άμυλα, 50 από λαχανικά, 50 από φρούτα).

Το αντίστοιχο διαιτολόγιο για γυναίκες 25-45 ετών, ύψους 1,70-1,80 μέτρα, με εργασία που απαιτεί καθημερινή κίνηση βρίσκεται αφαιρώντας 100 γραμμάρια από το βασικό διαιτολόγιο. Για γυναίκες με καθιστική ζωή, να αφαιρεθούν 300 γραμμάρια.

Για πρωινό δίνουμε τις εξής επιλογές που δύνανται να εναλλάσσωνται:

Α’ επιλογή: 200 γραμμάρια δημητριακά(χωρίς φρούτα, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας), συν 300 γραμμάρια γάλα πλήρες, αγελαδινό ή κατσικίσιο. 

Β’ επιλογή: 80 γραμμάρια ψωμί, με επάλειψη μαρμελάδας και βουτύρου(από ζώα, όχι μαργαρίνη από φυτικά έλαια), συν 100 γραμμάρια άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς(αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φυστίκια), συν 300 γραμμάρια γάλα πλήρες.

Γ’ επιλογή: 200 γραμμάρια σπιτική σπανακόπιτα/κολοκυθόπιτα, συν 300 γραμμάρια γάλα πλήρες.

Δ’ επιλογή: 100 γραμμάρια ψωμί, με 50 γραμμάρια τυρί και 50 γραμμάρια γαλοπούλα βραστή, συν 300 γραμμάρια γάλα πλήρες.

Ε’ επιλογή: 2 αυγά βραστά ή μελάτα, συν 60 γραμμάρια ψωμί, συν 300 γραμμάρια γάλα πλήρες, συν ένα φρούτο.

ΣΤ’ επιλογή: 200 γραμμάρια γιαούρτι πρόβειο πλήρες, συν 120 γραμμάρια φρούτα(δαμάσκηνα, σύκα, φράουλες), 30 γραμμάρια μέλι και 50 γραμμάρια άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Αν κάποιος πεινάει πολύ πριν το κύριο γεύμα, μπορεί να φάει ένα φρούτο από τα 4 φρούτα που απαιτεί το καθημερινό διαιτολόγιο για να κοπεί η πείνα μέχρι το κύριο γεύμα.   

Η ποσότητα του κυρίου γεύματος μπορεί να χωριστεί σε μεσημεριανό και βραδυνό γεύμα:

Α’ επιλογή: 300 γραμμάρια μπιφτέκια φούρνου και 300 γραμμάρια πατάτες φούρνου(ή 150 γραμμάρια ψωμί, ή 300 ρύζι/μακαρόνια), συν 350 γραμμάρια σαλάτα.

Β’ επιλογή: 500 γραμμάρια λαδερά(φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια) συν 250 γραμμάρια τυρί, συν 250 γραμμάρια ψωμί.

Γ’ επιλογή: 300 γραμμάρια ψάρι, συν 300 γραμμάρια ρύζι(ή 300 γραμμάρια πατάτες φούρνου, ή 150 γραμμάρια ψωμί), συν 350 γραμμάρια σαλάτα.

Δ’ επιλογή: 300 γραμμάρια κοτόπουλο, συν 300 γραμμάρια πατάτες φούρνου(ή 150 γραμμάρια ψωμί, ή 300 γραμμάρια ρύζι/μακαρόνια), συν 350 γραμμάρια σαλάτα.

Ε’ επιλογή: 500 γραμμάρια όσπρια(φακές, ρεβύθια, φασόλια κλπ), συν 250 γραμμάρια τυρί, συν 250 γραμμάρια σαλάτα.

ΣΤ’ επιλογή: 500 γραμμάρια μουσακά, συν 350 γραμμάρια σαλάτα.

Ζ’ επιλογή: 500 γραμμάρια γεμιστά, συν 200 γραμμάρια τυρί, συν 200 γραμμάρια σαλάτα.

Η’ επιλογή: 300 γραμμάρια κρέας(κατσίκι, αρνί, κουνέλι, κοτόπουλο, μοσχάρι) κοκκινιστό, λεμονάτο, γιουβέτσι, ψητό κλπ, συν 300 γραμμάρια πατάτες φούρνου(ή 150 γραμμάρια ψωμί, ή 300 γραμμάρια ρύζι/μακαρόνια), συν 350 γραμμάρια σαλάτα.

Θ’ επιλογή: 300 γραμμάρια κρέας για φρικασέ, συν 350 γραμμάρια χόρτα, συν 200 γραμμάρια ψωμί.

Ι’ επιλογή: 250 γραμμάρια κιμά, 300 γραμμάρια μακαρόνια, 50 γραμμάρια τριμμένο τυρί, συν 350 γραμμάρια σαλάτα.

Κ’ επιλογή: 500 γραμμάρια λαχανοντολμάδες με ρύζι και κιμά, συν 200 γραμμάρια σαλάτα, συν 200 γραμμάρια τυρί.

Σε όποια στιγμή της ημέρας επιλέξει ο Έλλην, πρέπει να τρώει 3-4 φρούτα, συνολικού βάρους 300-400 γραμμαρίων. Τα φρούτα να είναι εποχής.

Πριν τον ύπνο: 200 γραμμάρια γάλα πλήρες, ή 150 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες.

Στις σαλάτες δεν χρειάζεται να προσθέτουμε αλάτι, ούτε λάδι. Το κύριο πιάτο έχει αρκετό λάδι και αλάτι. Δεν χρειάζεται άλλη επιβάρυνση του οργανισμού με αλάτι και λάδι. Το λάδι να είναι ελαιόλαδο, ποτέ να μην χρησιμοποιούνται άλλα λάδια.

Τα λαχανικά δεν πρέπει να μαγειρεύωνται πολύ, διότι χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Καλύτερα να τρώγωνται ωμά.

Ως άσκηση, προτείνεται καθημερινό βάδισμα επί 30 λεπτά. Είναι πολύ καλύτερο από το να κάνουμε 4 ώρες εντατική γυμναστική μία φορά την εβδομάδα.

Όπως θα παρατήρησαν οι αναγνώστες το διαιτολόγιο είναι πλήρες και υπεραρκετό. Όποιος παχύσαρκος το δοκιμάσει, δεν θα πεινάσει. Βέβαια θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να χάσει τα περιττά λίπη, αλλά αυτή η μέθοδος είναι η μόνη αποτελεσματική. Μόνον έτσι θα διατηρήσει το ιδανικό βάρος και δεν θα ξαναπαχύνει. Διότι δεν πεινάει, δεν φτιάχνει ειδικό φαγητό, τρώει ό,τι ώρα θέλει, ό,τι τρώει η υπόλοιπη οικογένεια, με όποια σειρά του διαιτολογίου θέλει, και παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων.

Η καλή ποιότητα, η σωστή αναλογία και η μεγάλη ποικιλία της Ελληνικής Διατροφής, καταφέρνουν αυτό το μικρό θαύμα.

 

Ηρώ Σ.

Διατροφολόγος

7η Μεσούντος μηνός Ποσειδεώνος, έτους 2782 μετά πρώτην Ολυμπιάδα

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα