:: ::

 
 
 

                       

                            Αλλοίμονό σου ναζαρέτ

 Ήταν τόσο όμορφη. Τόσο μορφωμένη. Την έλεγαν Σοφία. Στην πόλη όλοι την θαύμαζαν και ήθελαν να ακούσουν τις διαλέξεις της. Έδινε την γνώση σε όλους και τους οδηγούσε στα δύσκολα μονοπάτια της αρετής. Όμως οι Μάντεις ανησυχούσαν για την ασφάλειά της. Οι Ιεροφάντες φανέρωσαν το κακό που επρόκειτο να συμβεί. Μία πόρνη είχε εμφανισθεί στην πόλη, την έλεγαν ναζαρέτ. Η ναζαρέτ είχε ένα πορνείο όπου δεχόταν τους πελάτες της. Και με όποιον κοιμόταν γεννούσε ένα μαύρο γουρούνι. Επειδή η πόρνη ναζαρέτ κοιμόταν με πολλούς, γεννούσε πολύ γρήγορα. Τα μαύρα γουρούνια έγιναν πολλά και μία μέρα ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Βρήκαν μπροστά τους την Σοφία. Ήταν μόνη της, χωρίς συνοδεία. Την άρπαξαν και την πήγαν στο χοιροστάσιο. Εκεί την έγδυσαν και αφού πήραν κοφτερά εργαλεία άρχισαν να την γδέρνουν και να κόβουν τις σάρκες της. Μετά πήραν τις σάρκες της και τις περιέφεραν στους δρόμους της πόλεως επιδεικτικά. Τα μαύρα γουρούνια έβαλαν φωτιά στα κομμάτια της Σοφίας και άρχισαν να τα τρώνε.

Η πόλη έγινε ανάστατη από το πρωτάκουστο ανοσιούργημα. Ο Μνησίβουλος έτρεξε στον Μάντη Τειρεσία να του αναγγείλει τα δυσάρεστα νέα.

-Τειρεσία, του φώναξε, δολοφόνησαν την Σοφ... -Το ξέρω, απάντησε ο τυφλός Μάντης. Μας τιμώρησαν οι Θεοί διότι δεν υπακούσαμε στις εντολές Τους. Οι Θεοί διέταξαν να μην αφήσουμε την πόρνη ναζαρέτ να εισέλθει στην πόλη μας γιατί θα φέρει μεγάλο κακό. Πήγαινε στον Ιεροφάντη Νεστόριο και πες του να ετοιμάσει τελετή. Θα ζητήσουμε τον χρησμό του Φοίβου Απόλλωνος για να μας πεί τί να κάνουμε. Ο Μνησίβουλος βρήκε στον δρόμο τον Κλεινία και μαζί πήγαν τρέχοντας στον Ιεροφάντη Νεστόριο.

-Γρήγορα, βοηθείστε με να ετοιμάσουμε την τελετή, είπε ο Ιεροφάντης Νεστόριος. Θα ρωτήσουμε τον Θεό και θα μας απαντήσει μέσω της Πυθίας Φημονόης. Ετοίμασαν την τελετή και η Φημονόη καθοδηγούμενη από τον Θεό Απόλλωνα έδωσε τον χρησμό:

«Αφήσατε την πόρνη ναζαρέτ να συνευρεθεί με τους υιούς σας και σας τιμωρώ για την απιστία σας. Αφήσατε να γεννήσει πολλά γουρούνια και μόλυναν την πόλη. Βλέπω το αίμα των Ελλήνων να χύνεται σαν ποτάμι. Βλέπω την φωτιά να καίει τα βιβλία. Βλέπω τις θυγατέρες της Σοφίας να κομματιάζωνται. Βλέπω τους υιούς της να καίγωνται στην πυρά. Βλέπω τα μαύρα γουρούνια να βιάζουν τις Ελληνίδες. Βλέπω τους Ναούς της Γνώσεως να παραδίδωνται στην φωτιά».

Φοβισμένοι οι παρευρισκόμενοι με τον χρησμό του Απόλλωνος έφυγαν και πήγαν να ζητήσουν την γνώμη του Μάντη Τειρεσία για να ερμηνεύσει τον χρησμό και να τους πει τί να κάνουν για να φύγει το μίασμα από την πόλη.

Ο τυφλός Μάντης τους περίμενε δίπλα στον κατεστραμμένο Ναό. Σήκωσε τα χέρια του ψηλά και είπε:

«Όταν η ναζαρέτ προσκυνήσει στους Ναούς των Αθανάτων Θεών θα ξεφύγει από τον αιματηρό πόλεμο, τον τρόμο, και τον λιμό. Και θα απελευθερωθεί από την σκλαβιά του Κτήνους. Βλέπω τον Ιερό Πέλεκυ να υψώνεται και να πίπτει στα κεφάλια των γουρουνιών. Βλέπω το αίμα να πνίγει τα μαύρα γουρούνια. Βλέπω ένα γουρούνι να ουρλιάζει καθώς το γδέρνουν ζωντανό οι Θεοί. Βλέπω τις πυρές ν’ ανάβουν. Ο Απόλλων μίλησε. Θα εμφανιστεί το Πύρινο Άρμα και ο Ηνίοχος θα βάλει φωτιά στην ναζαρέτ. Μαζέψτε όλα τα μαύρα γουρούνια και σφάξτε τα στους βωμούς των Θεών. Ραντίστε με το αίμα τους την πόλη για να φύγει μακριά το μίασμα».

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στην πόλη. Το πλήθος χαρούμενο συγκέντρωσε όλα τα μαύρα γουρούνια.

Ο Κλεόστρατος μαζί με τα άλλα παλληκάρια έχυναν σπονδές αίματος στον Φοίβο Απόλλωνα για να φύγει το μίασμα και προσευχήθηκαν σφάζοντας ένα γουρούνι: «Εσύ θυγατέρα της Σοφίας άκουσέ με. Μάζεψε τα κομμάτια της μητέρας σου. Μάζεψε το αθώο αίμα της για να το πιεί η Γή και να γεννήσει τους δικαστές της».

Ο Υλεύς λυπημένος σκέφτηκε: «Εδώ ήσουν δασκάλα μου λάμποντας σαν τον Ήλιο. Ποτέ δεν μου είπες ότι οι νύχτες θα είναι τόσο κρύες χωρίς εσένα. Είδα να σε σέρνουν και να κόβουν την σάρκα σου και κοίταζα ανήμπορος γλυκιά μου Σοφία. Τί θα κάνω χωρίς εσένα; Δεν μπορώ να αποχωριστώ την Σοφία. Δεν μπορώ να ζώ μέσα στο ψέμμα.

Αλλοίμονό σου πόρνη ναζαρέτ. Εσύ που έκτισες το πορνείο σου πάνω στον Ναό των Θεών. Κατάρα σε σένα ναζαρέτ, κατάρα και στα παιδιά σου. Θα ανοίξουν οι Ουρανοί και θα βρέξει αίμα για να πνιγούν τα παιδιά σου».

  


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα