:: ::

 
 
 

 

    Θέατρο ΡΟΔΑ: Αλκιβιάδης Άγιος, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή

 

Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δ. Κιντής» Δήμου Ηλιουπόλεως, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009, ώρα ενάρξεως: 21.00, τιμή εισόδου: 10 ευρώ

Εικοσιπέντε ηθοποιοί και χορευτές μαζί με μια επταμελή ορχήστρα πλαισιώνουν μια μοναδική υπερπαραγωγή σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή, εμπνευσμένη από την περιπετειώδη ζωή του Αλκιβιάδη, του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού της Αθήνας.

Ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσινίων Μυστηρίων, των Εκστατικών Μυστηρίων του Πανός και των Καβείρων συνθέτουν τον άξονα της μοναδικής αυτής παράστασης, που αναζητά τις ρίζες της Πλατωνικής παράδοσης και δείχνει την άμεση σχέση της φιλοσοφίας με τις μυστικιστικές πρακτικές του Αρχαίου μας Κόσμου.

Το έργο παρουσιάζει την αλήθεια για τον Αθηναϊκό επεκτατισμό και για τον ηγέτη του, τον αγαπημένο μαθητή του Σωκράτη, τον Αλκιβιάδη, που η ζωή του έχει γίνει αντικείμενο μεθοδευμένης ιστορικής παραποίησης και άθλιας κατασυκοφάντησης.

Ασχολείται με το μεγάλο ερώτημα, εάν ο Σωκράτης θεωρείται ο μέγας παιδαγωγός και φιλόσοφος, πώς είναι δυνατόν ο μαθητής του τον οποίο μέχρι το τέλος ακλόνητα υποστήριξε, εν τέλει να θεωρείται αλήτης(!), όπως δημόσια εξακολουθούν να αποκαλούν τον Αλκιβιάδη ορισμένοι.

Πρόκειται για μια επική θεατρική αφήγηση, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήρωα και ανεβαίνει στη σκηνή σε θεατρική υπερπαραγωγή, με εντυπωσιακά ηχητικά και σκηνικά εφέ, ζωντανή μουσική και εκπληκτικά κουστούμια. Μια παράσταση απολαυστική για όλες τις ηλικίες.

Από το 1991 η σκηνοθέτης Μαρία Περετζή δημιουργεί μία παράδοση που υπηρετεί το Θέατρο του Ιερού. Στις χώρες της Ανατολικής Ασίας η παράδοση αυτή έχει επιβιώσει και ανθίσει σε διαφορετικές μορφές όπως το Θέατρο ΝΟ, το παραδοσιακό κινεζικό θέατρο, σε αφηγήσεις της Ραμαγιάνα στο Μπάλι και αλλού. Το Θέατρο ΡΟΔΑ είναι μια μορφή που κινείται στα πλαίσια της Δυτικής κουλτούρας και χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα για την απόδοση των θεατρικών δρωμένων. Ακολουθώντας τον θεμελιακό μύθο, επιλέγει το ρεπερτόριό του από τους μεγάλους μύθους και τα ιερά κείμενα που, μέσα στους αιώνες, έχουν διαποτίσει τα κύτταρα των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας.

Η εκπληκτική δουλειά του Θεάτρου ΡΟΔΑ, που με τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη θεατρική παράδοση, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο παγκόσμιο ρεπορτάζ του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNN, ενώ από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ κυκλοφορεί το βιβλίο της Ιφιγένειας Μακρή «Θέατρο ΡΟΔΑ-Κινούμενοι Καθρέφτες» στο οποίο μέσα από τις περιγραφές των συντελεστών της ΡΟΔΑ και της αφηγήτριας, χαράζεται ο άξονας που κινείται το Ιερό Θέατρο της Μαρίας Περετζή.

Πρωταγωνιστούν

Δημήτρης Γασπαράτος, Σταύρος Κάππας, Ιουλία Βεντίκου, Σταμάτης Λόγος και 25 ακόμη επαγγελματίες ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.rodatheater.gr

Τηλ. 210- 28 36 763, 6937- 422 456 Σταύρος Κάππας

 

Αλκιβιάδης Άγιος - Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία:  Μαρία Περετζή

Κείμενο: Δημήτρης Περετζής

Μουσική: Πία Πιερράκου, Γιώργος Ντούνης, Δημήτρης Γασπαράτος, Σταύρος Κάππας,  Μαρία Περετζή.

Υποκριτικά

Αλκιβιάδης: Δημήτρης Γασπαράτος

Σωκράτης: Σταύρος Κάππας

Άνυτος: Σταμάτης Λόγος

Διοτίμα: Ιουλία Βεντίκου

Περσεφόνη: Ιουλία Βεντίκου

Ιεροφάντης: Νίκος Τσιουμπλεκτσής

Νικίας: Δημήτρης Νελλας

Φίλοι Αλκιβιάδη: Γιώργος Κωστογιάννης, Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιάννης Καλημέρης

Φίλοι Ανύτου: Δημήτρης Νέλλας, Γιάννης Αγγέλης

Χορός - Ιέρειες: Βίκη Τσέλιου, Ιουλία Βεντίκου, Ιφιγένεια Μακρή, Εύα Αυλίδου, Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη, Μαρίζα Πελεκάνου, Πία Πιερράκου, Αλίκη Μέρμηγκα, Μαρία Τσούγκα, Άννα Κυπραίου, Αθηνά Τσιουμπλεκτσή, Πάτυ Παπαγεωργίου, Ηρώ Τσιουμπλεκτσή

Κουστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Βίκυ Τσέλιου, Πόπη Αστέρη, Εύα Αυλίδου, Μαρίζα Πελεκάνου, Λένα Βουτσίνου, Πάτυ Παπαγεωργίου.

Χορικά: Μαρία Περετζή

Σκηνικά / Οπλισμοί: Νίκος Τσιουμπλεκτσής

Φωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας.

Ηχητικά: Άγγελος Γιαννάτος, Κώστας Λεβέτας

Φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης, Μαρίζα Πελεκάνου.

Συνεργάτες: Πόπη Αστέρη, Γιώργος Κάζος, Μαρία Συμεωνίδου.

Σαξόφωνο: Τάκης Πατερέλης

Μπάσο / Ντιτζεριντού: Γιώργος Ταμπάκης 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα